Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαμαράς στην Bild: "Δεν γνωρίζω τίποτα για τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο"

09.02.2014 | 20:39
Εκτενή συνέντευξη στο αυριανό (10.02) της εφημερίδας Bild παραχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις του ίδιου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε αλλά και την επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Κάμπετερ προς τους βουλευτές, όπου γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ρωτά τον έλληνα πρωθυπουργό, εάν πράγματι η Ελλάδα έχει και πάλι ανάγκη οικονομικής στήριξης.
"Ελάφρυνση του χρέους με επιμήκυνση"
«Όχι, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», τονίζει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει καμιά πληροφορία ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζει στην πραγματικότητα ένα τρίτο πρόγραμμα. «Οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα ήταν θετικές, ήταν αναγνώριση της προόδου, που έχουμε κάνει» επισημαίνει. «Στο τρέχον πρόγραμμα αγγίζουμε τους στόχους μας κι αυτό επενεργεί. Φυσικά και σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τους εταίρους μας για το πώς θα αντικατασταθούν. Αλλά αυτό είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Υπάρχει επίσης η συμφωνία με την ΕΕ, ότι σε περίπτωση που φτάσουμε στους στόχους μας όπως το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούμε να υπολογίζουμε με ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και χαμηλότερους τόκους. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατότητες που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον πρόγραμμα».

«Μισογεμάτο το ποτήρι»

Σε ότι αφορά την πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων ο Αντώνης Σαμαράς αποκρούει τον ισχυρισμό ότι προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό. «Μόνο μέσα στο 2013 εφαρμόσαμε το μεγαλύτερο τμήμα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιστοιχεί στο 76% του στόχου. Με βάση αυτό το ποσοστό δεν βλέπω σοβαρές καθυστερήσεις. Για μένα, ένα για μένα σημαντικό. Όταν αρχές της θητείας μου σας έδωσα την πρώτη συνέντευξη για πολλούς το ποτήρι ήταν μισοάδειο, τώρα είναι μισογεμάτο». Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι στην οικονομία πολλά εξαρτώνται από τη ψυχολογία . «Μπορούμε να πούμε ήδη ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν, ότι μεγάλες πολυεθνικές έχουν ήδη κάνει επενδύσεις ή ότι εξήγγειλαν συγκριμένα σχέδια. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών και φέτος περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ».


ΠΗΓΗ: DW
Ειρήνη Αναστασοπούλου


Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ