Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαμοθράκη: Η Συνδρομή του Στρατού στο νησί μετά τη θεομηνία

27.09.2017 | 11:49
Αποφασιστικής σημασίας ήταν η άμεση παρέμβαση του Στρατού στη Σαμοθράκη, που πνίγηκε από καταστροφικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 και μετά από σχετική αίτηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν προσωπικό και μέσα για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις στη νήσο Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα, ο στρατός βοήθησε άμεσα με διάθεση κλιμακίου 11 στελεχών με τα ακόλουθα μηχανήματα – οχήματα, που μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς από την Αλεξανδρούπολη και έχουν ήδη ξεκινήσει την συνδρομή τους. Αναλυτικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:
· Ένας ισοπεδωτής γαιών
· Δύο εκσκαφείς τάφρων
· Ένας φορτωτής
· Ένα διοικητικό όχημα

Διαβάστε επίσης: Σαμοθράκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί – Τεράστιες καταστροφές – Κλειστά τα σχολεία

Επιπλέον ο στρατός βοήθησε επίσης με διάθεση 48 στελεχών από μονάδες που εδρεύουν στη ν. Σαμοθράκη (3 αξιωματικοί, 45 οπλίτες), με τα ακόλουθα μηχανήματα – οχήματα:
· Δύο τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ-113
· Ένα φορειοφόρο όχημα MERCEDES 240
· Ένα λυματοφόρο
· Τέσσερα φορτηγά γενικής χρήσης
· Μία υδροφόρα
· Δύο διοικητικά οχήματα

Το νησί είναι πλεον σε κατασταση έκτακτης ανάγκης, το κέντρο υγείας λειτουργει με κινητό εξοπλισμό ενώ δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Οι τόνοι της λάσπης έχουν «καταπιεί» κατά κύριο λόγο την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα στη Σαμοθράκη προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Σημαντικό ρολο απο εδώ και πέρα θα διαδραματίσουν οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και του στρατού που έχουν ηδη ξεκινήσει τον καθαρισμό των δρόμων γυρω απο το κέντρο υγειας αλλά και τις λάσπες μέσα απο αυτό προκειμενου να λειτουργήσει όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τουλαχιστον 400 λίτρα νερο υπολογίζονται πως έπεσαν στη Σαμοθράκη, οπως ανεφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υποδομών, Νικος Γαλατουμας στο NewsIt.gr

Ξεκινούν σήμερα οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη Σαμοθράκη, από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκονται στο νησί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις. Στο ακριτικό νησί βρίσκονται ήδη και συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Εγνατίας Οδού Α.Ε και της ΥΑΣΒΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον δήμο και την Περιφέρεια που δεν διαθέτουν ούτε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε τους ανθρώπινους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης για την καταγραφή των ζημιών.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ