Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαουδική Αραβία: Ο "Ισλαμικός Στρατός" με 200,000 στρατεύματα σε επίδειξη ισχύος - ΒΙΝΤΕΟ

01.03.2016 | 22:28


Ο
 "ισλαμικός στρατός" με τη συμμετοχή δυνάμεων από 20 ισλαμικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη άσκηση στον κόσμο, με 200.000 στρατεύματα. Η άσκηση γίνεται στη Σαουδική Αραβία από το Σάββατο, και στέλνει μήνυμα ισχύος στο Ισλαμικό Κράτος. 

Η ένταξη της Τουρκίας στην στρατιωτική άσκηση με την ονομασία  "Κεραυνός του Βορρά" γίνεται λιγες μέρες μετά την στάθμευση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-15 στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Τα αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία της Δύσης, υπ0ό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Τουρκία και Σαουδική Αραβία  έχουν πολλά κοινά στρατηγικά συμφέροντα όσο αφορά την ασφάλεια στην περιοχή. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε το Ριάντ τέλη Ιανουαρίου συνοδευόμενος απο τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Hulusi Akar.

Επιπλέον, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Dhaka Tribune, η στρατιωτική άσκηση "Κεραυνός του Βορρά" είναι ένα σαφές μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία στο Ιράν και στο καθεστώς του Μπασαρ Άσαντ στην Συρία, ότι τυχόν εχθρικές προθέσεις και ενέργειες απο το Ριάντ θα θεωρηθούν εχθρικές και θα αντιμετωπιστούν αυστηρά, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικού

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, περίπου 150.000 στρατιώτες, 2.540 πολεμικά αεροσκάφη, 20.000 άρματα μάχης, και 460 ελικόπτερα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στην ιστορία της περιοχής.

Πολιτικοί παρατηρητές και εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η στρατιωτική άσκηση στοχεύει στην παροχή ορισμένων έμμεσων μηνυμάτων σε περιφερειακό αλλα και διεθνές επίπεδο. Ένας εκπρόσωπος για τις αραβικές δυνάμεις του συνασπισμού, ο Ahmad Assiri, δήλωσε οτι στόχος της άσκησης είναι:
  • Nα επιτευχθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας
  • H ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης 
  • H προώθηση του συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων
Ο χώρος που επιλέχθηκε για την άσκηση, η περιοχή Hafr Al-Batin στα βόρεια της Σαουδικής Αραβίας, δίπλα στο Ιράκ, κοντά στο Ιράν και στη Συρία είναι επίσης μια στρατηγική κίνηση, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Στρατιωτικόι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επόμενη πιθανή απειλή για τα κράτη του Κόλπου πιθανό να ειναι από τις βόρειες περιοχές, αν υποθέσουμε οτι το Ιράν θα καταλάβει δημογραφικά το Ιράκ και θα χρησιμοποιησει τη χώρα ως στρατιωτικό βραχίονα για να εμπλακεί στις υποθέσεις των γειτονικών χωρών.


  


Κατα την διάρκεια δηλώσεων στο Πρακτορείο Arab News ο σαουδάραβας στρατηγικός/στρατιωτικός αναλυτής, απόστρατος συνταγματάρχης Ιμπραήμ Αλ-Mαρι δήλωσε ότι η άσκηση ειναι μια ευκαιρία για να βελτιωθεί και να ενεργοποιηθεί η στρατιωτική συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους η οποία ανακοινώθηκε από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της στρατιωτικής άσκησης και την πρόσφατη ανακοίνωση από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με χερσαία επέμβαση στη Συρία, σημειώνοντας ότι αυτές οι ασκήσεις είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως και αποτελούν μέρος αμυντικής και όχι επιθετικής προσέγγισης.

Η στρατιωτικός αναλυτής ισχυρίζεται ότι το Ιράν επιδιώκει τον έλεγχο των εξτρεμιστικών σιίτων που είναι στο Ιράκ και ειναι πιστοί στην Τεχεράνη, και όχι στη Βαγδάτη. "Γνωρίζουμε ότι το Ιράν προσπαθεί να διευρύνει την παρουσία του στο Ιράκ με τη λεγόμενη δημογραφική κατοχή, αδειάζοντας την χώρα απο σουνίτες, είτε μεσω μετατόπισης ή διαγραφής, καθώς και με την εκκένωση της χώρας απο σιιτες πιστούςί στο Ιράκ, " δήλωσε. “Η δημογραφική κατάληψη λαμβάνει χώρα στο Ιράκ και στη Συρία μέσω της χρήσης των ταξιαρχιών Φαταμίντ (Fatamid). Οι Φαταμίντ είναι Σιίτες από το Αφγανιστάν και περιμένουν να λάβουν την Συριακή, Ιρανική ή Ιρακινή εθνικότητα εάν καταφέρουν την νίκη που επιδιώκουν για το Ιράν στη Συρία".

Το Ριάντ ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας 34 Ισλαμικών χωρών για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Ισλαμική Δημοκρατία (ISIS).

Εχει χρησιμοποιηθεί ο όρος «Ισλαμικός Στρατός» ο οποίος παραπέμπει στη στρατιωτική δύναμη των 34 χωρών που συγκροτήθηκε, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Αξίζει να αναφέρουμε οτι η συνδυασμένη ισχύς της Συμμαχίας των 34 χωρών αποτελεί μια τρομερή δύναμη. Η δύναμη αυτή ενισχύεται περαιτέρω με την προσθήκη ενός κράτους που διαθέτει πυρηνικά όπλα: του Πακιστάν. Το Πακιστάν έχει ενα μεγάλο έυρος πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων cruise π.χ Shaheen II και Babur.
 
Επιμέλεια: OnAlert

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ