Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί τον ΟΗΕ να φύγει απο την Υεμένη

12.02.2016 | 10:31
 Η Σαουδική Αραβία, που ηγείται αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των επαναστατών Χούτι στη γειτονική Υεμένη, προειδοποίησε τα Ηνωμένα ΄Εθνη και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προστατέψουν το προσωπικό τους εκκενώνοντάς το από περιοχές που κρατούνται από τους Χούτι, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Ρόιτερς χθες.

Το σύντομο μήνυμα στάλθηκε από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο την Παρασκευή. Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ Αμπάνταλα Αλ-Μουαλίμι, είπε στο Ρόιτερς ότι η κυβέρνησή του έστειλε την επιστολή γιατί "ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών των οργανώσεων. Θέλουμε να απομακρυνθούν από περιοχές που είναι εμφανείς στόχοι".
Η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός συνασπισμού εννιά αραβικών χωρών οι οποίες ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση τον Μάρτιο να εμποδίσουν τους Χούτι, συμμάχους του Ιράν, να αποσπάσουν τον πλήρη έλεγχο της Υεμένης.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας στον ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιαν επιβεβαίωσε την λήψη του σημειώματος σε επιστολή την οποία είδε το Ρόιτερς την Κυριακή και είπε ότι η ανθρωπιστική κοινότητα θα συνεχίσει την αποστολή βοήθειας σε όλη τη χώρα ισότιμα και βάσει ανάγκης. Θύμισε επίσης στη Σαουδική Αραβία ότι είναι υποχρεωμένη από διεθνείς ανθρωπιστικές συνθήκες να διευκολύνουν την πρόσβαση στη βοήθεια.
Η σαουδική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη απάντησε τη Δευτέρα ότι το Ριάντ θα "κάνει το καλύτερο δυνατό να συνεχίσει να διευκολύνει και να υποστηρίζει" την εργασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην Υεμένη, ενώ επανέλαβε την απαίτησή της για απομάκρυνση προσωπικού του ΟΗΕ και των οργανώσεων από περιοχές κοντά σε βάσεις Χούτι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να συζητήσει την κατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη τη Τρίτη, μετά από αίτηση της Ρωσίας, είπαν διπλωμάτες.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ