Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά - Ντίμιτροφ - “Nova” ή “Gorna (Upper) Macedonia”;

24.05.2018 | 20:01
Nova” ή “Gorna (Upper) Macedonia”; Ξεκίνησαν πριν από λίγη ώρα,  (στις 10.30 το πρωί, ώρα Νέας Υόρκης) οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ. Στόχος τους είναι να συμφωνήσουν σε μία ονομασία και στην αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος, ούτως ώστε να μπορέσει η πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Χωρίς επίλυση τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ

Όρος για την ένταξη είναι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στην είσοδο του ΟΗΕ, και ανέβηκαν στον 15ο όροφο των γραφείων του ΟΗΕ, όπου γίνεται η συνάντηση και αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις 9 ώρα Ελλάδος, αναφέρει το hellasjournal.

Χθες ο κ. Κοτζιάς βασίστηκε στο  διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς σε ότι αφορά την παραγωγή αποτελέσματος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού με τον Σκοπιανό ομόλογό του.


Τι περιμένει ο Κοτζιάς από τον Νίμιτς

Όπως είπε, ο κ. Κοτζιάς δεν περιμένει ότι ο κ. Νίμιτς θα καταθέσει συνθετική πρόταση, και σύμφωνα με όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι θα επιμείνει στην ονομασία “Nova Macedonia” («Νέα Μακεδονία»). Η ελληνική πλευρά, ως γνωστόν, θα δεχόταν την ονομασία “Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα Σκόπια δεν δέχονται να γίνουν συνταγματικές αλλαγές. Ως  δικαιολογία προβλάλεται το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή.

Επιλογή και... αδιέξοδο

Η σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια καθώς οι επιλογές είναι δύο: Ή θα συνεχιστεί το αδιέξοδο, που προκλήθηκε από την απόφαση των Σκοπιανών να υποβάλουν πρόταση, εκτός των πέντε που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Ή θα υπάρξει συμφωνία στην ονομασία για να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος. Εάν συμφωνηθεί το όνομα, τότε οι Σκοπιανοί θα λάβουν πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτή δεν σημαίνει ότι αυτόματα γίνονται και μέλη της Δυτικής Συμμαχίας. Υπάρχει μέλλον ακόμα. Όμως θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κοτζιάς: "Είναι στο χέρι των Σκοπίων να δείξουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο"
Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι στο χέρι των Σκοπιανών να δείξουν ότι «είμαστε σε καλό δρόμο», όπως λένε οι ίδιοι, και τόνισε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. «Αλλά», πρόσθεσε, «έχω τη θέληση να βρω λύση. Και πρέπει να έχει και η άλλη πλευρά τον πραγματισμό και το ρεαλισμό να βρει λύση. Λύσεις είναι οι λύσεις συμβιβασμού. Ξέρω ότι πολλές δυνάμεις και στις δυο κοινωνίες θα προτιμούσαν λύσεις κατά το δοκούν, αλλά δεν υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις τέτοιου είδους λύσεις».

Χθες το απόγευμα ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες παρουσία και του κ. Νίμιτς. Συζήτησαν το Σκοπιανό και ειδικά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, αλλά και το Κυπριακό.


Πηγή: https://hellasjournal.com/ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ