Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σενάρια Τουρκίας για το φυσικό αέριο και την Αμμόχωστο

01.07.2013 | 12:03
Η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει σενάριο, όπως δημοσιεύει σήμερα «ο Φιλελεύθερος», το οποίο να συνδυάζει το θέμα της Αμμοχώστου με την εμπλοκή της στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συζητά το θέμα αυτό και με τρίτους, παραπέμποντας σε μιαν ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας, αφορά στο σενάριο που εμπλέκει και την Άγκυρα με την Αμμόχωστο. Προβλέπει άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, λειτουργία του λιμανιού της πόλης και του αεροδρομίου της Τύμπου και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, σε όλα αυτά επιδιώκουν όπως διασφαλισθεί από τώρα το μερίδιό τους στο φυσικό αέριο. Να έχει η Άγκυρα ρόλο και λόγο στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου με σαφές προβάδισμα στη λύση της μεταφοράς του με αγωγούς μέσω της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι συζητείται από τρίτους αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω μιας λύσης που θα συνδυάζει τον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό και μεταφορά με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή λύσης στο Κυπριακού. Όμως, κατά το δημοσίευμα του "Φιλελεύθερου", μπορεί να αποτελέσει εφικτό σενάριο, με μια ενδιάμεση συμφωνία, με δέλεαρ την Αμμόχωστο. Ανεξάρτητα, βεβαίως, του γεγονότος ότι η Λευκωσία θα κληθεί να δώσει «γην και ύδωρ».

Το δεύτερο σενάριο, επαναφέρει την πρόταση Έρογλου.... ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ Newsit.com.cy

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ