Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκλονιστική μαρτυρία: ‘’Έτσι ο πατέρας μου σταμάτησε την επέλαση των Ναζί’’

27.05.2017 | 15:04
Η εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη" που θα μεταδοθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 11:30 από την ΕΡΤ 1 μεταξύ άλλων θεμάτων περιλαμβάνει:

"Απόβαση" στρατιωτικών γιατρών στην Σαμοθράκη όπου εξετάζουν τους κατοίκους.
Εντυπωσιακή άσκηση του μηχανικού με την κατασκευή πλωτών γεφυρών πάνω από τις οποίες μπορούν να περάσουν άρματα μάχης.

Τέλος, ο γιος του ήρωα λοχία Ίτσιου συγκινεί μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίον ο πατέρας του σταμάτησε την επέλαση των ναζί στο θρυλικό πολυβολείο Π8.


Ποιος ήταν ο ήρωας Δημήτρης Ίτσιος

Με αφορμή την εξομολόγηση του γιού  του ήρωα Ίτσιου ας δούμε ποιος ήταν. Ο λοχίας Δημήτριος Ίτσιος (Μακεδονία, Οθωμανική Αυτοκρατορία, 5 Απριλίου 1906 – 6 Απριλίου 1941) ήταν Έλληνας βλάχικης καταγωγής, έφεδρος υπαξιωματικός του Ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Επικεφαλής ολιγάριθμων ανδρών αντιστάθηκε μέχρις εσχάτων στην επίθεση που δέχθηκε και με το πολυβολείο του προκάλεσε μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Παραδόθηκε μαζί με τους άνδρες του όταν τα πυρομαχικά τους εξαντλήθηκαν, αλλά δολοφονήθηκε από τον επικεφαλής Γερμανό σωματάρχη, στρατηγό Σόρνερ.

Ο Ίτσιος είχε διαταχθεί να καλύψει με το πολυβολείο του Π8 (στο οποίο βρίσκονταν ακόμη 5 στρατιώτες) στην περιοχή Ομορφοπλαγιά του όρους Μπέλες κοντά στα Άνω Πορρόια Σερρών, την υποχώρηση ελληνικών τμημάτων και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να αποχωρήσει και ο ίδιος με τους άνδρες του. Παρά τις εντολές που είχε να διασωθεί, ο Ίτσιος θέλησε να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων, διατάσσοντας τους άνδρες του να διαφύγουν. Τελικά δυο από αυτούς, συντοπίτες του από το διπλανό χωριό παρέμειναν κοντά του. Παρά το σφοδρό κανονιοβολισμό και το βομβαρδισμό από αέρος που δεχόταν, το πολυβολείο άντεξε, προκαλώντας στους Γερμανούς μεγάλη φθορά (περίπου 230 νεκροί).

Όταν τα πυρομαχικά τους εξαντλήθηκαν, οι τρεις έλληνες στρατιώτες παραδόθηκαν. Τότε, ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός ρώτησε να μάθει ποιος ήταν ο επικεφαλής. Ο Ίτσιος του απάντησε και τότε ο Γερμανός, σύμφωνα με τη μαρτυρία των δυο αντρών του Ίτσιου, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, τον κατηγόρησε για την απώλεια τόσων πολλών ανδρών του. Ο Ίτσιος δήλωσε ότι απλά έκανε το καθήκον του, αλλά ο Γερμανός ανταπάντησε πως τώρα θα έπρεπε και εκείνος να κάνει το δικό του. Διάταξε τους άνδρες του να αποδώσουν τιμές και εν-συνεχεία εκτέλεσε εν ψυχρώ τον Έλληνα λοχία με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Αρκετό καιρό αργότερα (1946), η σύζυγος του Δημήτριου Ίτσιου, Άννα, κατάφερε να ανασύρει τα οστά του άνδρα της και να τα μεταφέρει για ενταφιασμό στο χωριό τους, τα Άνω Πορρόια.

Μεταθανάτια, στον Δημήτριο Ίτσιο αποδόθηκε ο βαθμός του Επιλοχία, καθώς και το Αργυρό Αριστείο Ανδρείας.

Μετά από χρόνια, στήθηκε στην Ομορφοπλαγιά, κοντά στο Π8, αναμνηστική στήλη και το στρατόπεδο που υπάρχει στο χώρο της θυσίας του, πήρε την ονομασία «Στρατόπεδο Ίτσιου».


Βίντεο: Το τρέιλερ της εκπομπής
 

 







 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ