Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντική νίκη Κούρδων κατά του ISIS

24.06.2015 | 13:21
Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία προχώρησαν πιο βαθιά στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της ISIS, καταλαμβάνοντας τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη την σημαντική στρατιωτική βάση του Αΐν Ίσα  που βρίσκεται στη βορειοανατολική Συρία, ''μια ανάσα'' -περίπου 50 χλμ.-  από τη Ράκκα, την υποτιθέμενη ''πρωτεύουσα'' του ''χαλιφάτου''  του Ισλαμικού Κράτους'' ( ISIS-ISIL) σε Συρια και Ιρακ.

Η κατάληψη, μετά την απώθηση των τζιχαντιστών από πόλη -συνοριακό πέρασμα  Τελ Αμπιάντ τις προάλλες, ενισχύει το ρόλο των Κούρδων ( Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας -YPG) που στη Συρία είναι και ο βασικότερος πυλώνας της στρατηγικής εναντίον της ακράιας τρομοκρατικής οργανωσης τηων τζιχαντιστών, ISIS. συνεχίζοντας έτσι την αλυσίδα των πρόσφατων επιτυχιών τους σε βάρος των τζιχαντιστών , χάρη στις οποίες αναδεικνύονται στην πλέον αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη κατά των τζιχαντιστών, πέραν, βεβαίως, του κυβερνητικού στρατού του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

 Η YPG, που είναι η στρατιωτική πτέρυγα του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, κατέλαβε χθες το απόγευμα την πόλη και βάση Αΐν Ισα λίγες ουσιαστικά ωρες μετά την   εκδίωξη των τζιχαντιστών από την κοντινή  στρατιωτική βάση της ''Ταξιαρχίας 93'', η οποία βρισκόταν επί ένα χρόνο υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η βαση του  Αΐν Ισα και η στρατιωτική βάση της ''Ταξιαρχίας 93'' έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία: Ελέγχουν οδικές αρτηρίες που συνδέουν τη Ράκα με άλλες οχυρές θέσεις των τζιχαντιστών έξω από το Χαλέπι, στον συριακό Βορρά με αποτελεσμα  οι γραμμές άμυνας των τζιχαντιστών  να μετακινήθηκαν πολύ πίσω, στα περίχωρα της Ράκα.

Σημείο καμπής στον πόλεμο μεταξύ του ISIS και των YPG υπήρξε η μάχη για το Κομπάνι, και ακολούθησε στις 16 Ιουνίουη πόλη -συνοριακό πέρασμα  Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι Κούρδοι κατάφεραν να εκδιώξουν τους ισλαμιστές από την πόλη Κομπάνι τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από πεισματική αντίσταση στην 4μηνη πολιορκία που υπέστησαν. Τα τελευταία επιτευγαματα έχουν κοτωρθωθεί από τις Μονάδες Λαϊκής Αυτοάμυνας -YPG των Κούρδων, με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Κατά πόσο όμως είναι εφικτή έστω και με την υποστήριξη των αμερικανικών βομβαρδισμών, μια συνολική εντεπίθεση προς τη Ράκα,που είναι  μια μεγάλη και καλά οχυρωμένη πόλη, εκφράζονται αμφιβολίες. Ωστόσο, λένε αναλυτές , παρόλο τον προβληματισμό, η δυναμική υπάρχει..

Θηρωδίες

Οι τζιχαντιστές ωστόσο δεν σταματουν τις αγριότητες με  νέες θηριωδίες: Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποκάλυψε πως τζιχαντιστές κρέμασαν σε πάσσαλο δύο αγόρια, ηλικίας κάτω των 18 ετών, στην κωμόπολη Μαγιαντίν της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, γιατί παραβίασαν τη νηστεία του Ραμαζανιού. Εξάλλου, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Ιντερνέτ  από το ίδιο το ISIS-ISIL  μαχητές του φαινονται να  δολοφονούν 16 αιχμαλώτους που χαρακτηρίστηκαν κατάσκοποι, με  κάποιοους από αυτούς  να τους πνίγουν στα βρώμικα νερά ενός βάλτου μέσα σε κλουβί, το οποίο βυθίστηκε από γερανό, άλλους να τους αποκεφαλίζουν με εκρηκτικά περασμένα στον λαιμό τους, ενώ άλλους τους έκλεισν  σε αυτοκίνητο, το οποίοο έβαλαν με  ρουκέτα και το ανατίναξαν!.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ