Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Συνεχίζεται η "μάχη" για δικαίωση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ κόντρα στα βασανιστήρια των Βρετανών

25.05.2018 | 07:40
Φρικτά ήταν τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο στα χέρια των Βρετανών στρατιωτικών. Λεπτομέρειες των απάνθρωπων πράξεων των Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Metro του Λονδίνου.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει εδώ και καιρό την αγωγή 34 αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης. Οι αγωγές που έγιναν αφορούν τα χρόνια μεταξύ το 1955 -1959.

H βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε περίπου 20 δισεκατομμύρια για αποζημίωση σε περίπου 5000 θύματα της αποικιοκρατίας στην Κένυα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Mau Mau στη δεκαετία του 1950 και του 1960. Οι Κύπριοι που διεκδικούν τα χρήματα είναι όλοι άνω των 80 ετών και επιθυμούν η κυβέρνηση της Βρετανίας να κάνει πράξη αυτό που έκανε στην Κένυα.

Σημειώνεται ότι τα βασανιστήρια αυτά ήταν τόσο φρικτά που ένα από τα θύματα έχει τονίσει ότι έχασε το νεφρό του μετά τον ξυλοδαρμό.

Η οικογένεια ενός άλλου θύματος, του Χρήστου Κωνσταντίνου επιθυμεί την αποζημείωση του,  ώστε να μπορέσει το ίδιος να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα παιδιά του σε δήλωση τους Πέτρος Κωνσταντίνου και Ανδρούλα Γιάννη είχαν τονίσει: “ O πατέρας μας βασανίστηκε τόσο πολύ από δύο Διοικητές του Βρετανικού Στρατού που απολύθηκαν εκείνη την περίοδο για αυτό ακριβώς το λόγο. Δεν μπορεί να έρθει ο ίδιος καταθέσει λόγω υγείας αλλά θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τα βασανιστήρια που του έκαναν. “

Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να δικαιωθούν εδώ και 60 χρόνια αναφέρει το δημοσίευμα. Οι ανθρωποι αυτοί είναι πλέον σε προχωρημένη ηλικία ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη πεθάνει, ενώ άλλοι δεν είναι πλέον σε θέση να καταθέσουν πια στο δικαστήριο. Ωστόσο συνεχίζουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν.

Έχει σταλεί μέχρι και επιστολή στο Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας όσον αφορά την υπόθεση του κ. Κωνσταντίνου. Ο Υπουργός Mark Lancaster απάντησε στην επιστολή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

“Η κυβέρνηση θεωρεί τα βασανιστήρια μια αποτρόπαια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και καταδικάζει με συνέπεια και ανεπιφύλακτα αυτήν την πρακτική.”

Τα βασανιστήρια απαγορεύονται με βάση το διεθνές Δίκαιο και δε μπορούν να δικαιολογηθούν σε καμία περίπτωση, ακόμα και σε περιπτώσεις πολέμου και έκτακτης ανάγκης.
.
Το ΚΥΠΕ, αναφέρει ως καταγγελλόμενες πρακτικές βασανιστηρίων τις εξής: το βιασμό μίας νεαρής φοιτήτριας, γρονθοκοπήματα, κλωτσιές, μαστιγώματα και απειλές για αποκοπή γεννητικών οργάνων, βίαιη τοποθέτηση ενός μεταλλικού κουβά στο κεφάλι του θύματος και χτύπημα του με σφυρί, σβήσιμο αναμμένων τσιγάρων στον πρωκτό του θύματος, εικονικούς πνιγμούς, στέρηση ύπνου, βίαιη κατάποση αλατιού, σφίξιμο ενός «σιδερένιου στέμματος» γύρω από το κεφάλι του βασανιζόμενου μέχρι να τρέξει αίμα από τα αυτιά και τα μάτια του, ξυλοδαρμούς που σε μία περίπτωση οδήγησαν σε απώλεια νεφρού, εικονικές εκτελέσεις και τοποθέτηση ενός βασανιζόμενου σε φέρετρο ως απειλή.

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ πέτυχαν μια πρώτη διαδικαστική νίκη, όταν το δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί με βάση το βρετανικό και όχι το κυπριακό δίκαιο, το οποίο είναι πιο αυστηρό ως προς την παραγραφή αδικημάτων λόγω παρέλευσης χρόνου.

Η επόμενη προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση είναι τον Οκτώβριο.


Με πληροφορίες από το https://metro.co.uk
http://politis.com.cy

 

 

ΣΧΟΛΙΑ