Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Υπουργείο Άμυνας

Θρίλερ στον Έβρο: Στο "κόκκινο" η αγωνία για τους στρατιωτικούς - Όλες οι εξελίξεις

04.03.2018 | 15:49
Πρώτη δημοσίευση: 2018-03-04 12:00:22
Τελευταία ενημέρωση: 2018-03-04 15:49:22

Σ
υνεχίζεται το θρίλερ με τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης. Αύριο Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 ο Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κουκλατζής αναμένεται να δικαστούν με το κατηγορητήριο της παράνομης εισόδου στη χώρα και η αγωνία χτυπάει “κόκκινο”. Από ελληνικής πλευράς κρατούνται χαμηλοί τόνοι αλλά ταυτόχρονα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης για την ταχεία επιστροφή τους. Ταυτόχρονα όμως υφίσταται και προβληματισμός για την στάση που θα κρατήσουν οι τοπικοί δικαστές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο οι δύο στρατιωτικοί παρέλαβαν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, συνάλλαγμα και ρούχα χθες Σάββατο ( 3.3.2018). Υπενθυμίζεται ότι οι ίδιοι σε κατάθεση τους που είδε το φως της δημοσιότητας πρώτα από τα τουρκικά ΜΜΕ, δηλώνουν ότι δεν είναι πράκτορες. Παράλληλα αλβανικά ΜΜΕ άρχισαν την προπαγάνδα με αφορμή τη σύλληψη των στρατιωτικών. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες οι γονείς των δυο στρατιωτικών θα έχουν συνάντηση με τα παιδιά τους καθώς μεταβαίνουν στην Τουρκία.  Παρακάτω όλα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Οι γονείς των στρατιωτικών δίπλα στα παιδιά τους στις φυλακές

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες οι γονείς των δυο στρατιωτικών θα έχουν συνάντηση με τα παιδιά τους καθώς μεταβαίνουν στην Τουρκία.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουν μετά τα γεγονότα της περασμένης Πέμπτης που οδήγησαν στην προφυλάκισή τους στις Κλειστές Φυλακές της τουρκικής πόλης, και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει εξασφαλιστεί και η παραμονή τους για την αυριανή κρίσιμη δίκη.

Αλβανική προπαγάνδα με τη σύλληψη των Ελλήνων Στρατιωτικών


Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Ανδριανούπολης, αλβανική ιστοσελίδα με ένα υποβολιμαίο δημοσίευμα επιχειρεί να ρίξει νερό στο μύλο της προπαγάνδας των Τιράνων.

Αφού υποστηρίζει ότι ένας από τους δυο συλληφθέντες είναι αλβανικής καταγωγής, με προφανή στόχευση τη δημιουργία κλίματος επεκτείνει τις υποτιθέμενες πληροφορίες, υποστηρίζει ότι: "Φαίνεται απίστευτο, αλλά οι Αλβανοί είναι εκείνοι που προστατεύουν τους Έλληνες από τον τουρκικό κίνδυνο". Στο ίδιο δημοσίευμα στοχοποιείται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Κάμμενος.


Μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης στους δυο στρατιωτικούς

Σε κάθε περίπτωση τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης συνάλλαγμα και ρούχα, παρέλαβαν το απόγευμα του Σαββάτου 3.3.2018, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟnAlert, οι δυο στρατιωτικοί  που κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης. Υψηλόβαθμη πηγή ανέφερε ότι αμφότεροι είναι καλά στην υγεία τους και παράλληλα προετοιμάζονται πυρετωδώς για την κρίσιμη δίκη της Δευτέρας.

Σε τακτική επαφή με τον Ανθυπολοχαγό και τον ΕΠ-ΟΠ λοχία βρίσκονται οι δυο νομικοί εκπρόσωποι τους καθώς και η Ελληνίδα πρόξενος στην Ανδριανούπολη, η οποία από την πρώτη στιγμή είναι κοντά τους, αποτελώντας και τον "ασφαλή δίαυλο επικοινωνίας" όπως την χαρακτήριζε υψηλόβαθμη πηγή, με τις ελληνικές αρχές. Και εξηγώντας τον όρο "ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας" διευκρίνιζε ότι αφορά στην διαβόητη μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή ενημέρωσης ανέφερε στο OnAlert ότι οι δυο στρατιωτικοί είχαν λάβει σαφείς οδηγίες για τον περίπολο από τον ίδιο τον επικεφαλής της 3ης Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας "Ρίμινι".

Οι καταθέσεις: Ξέρετε κατάσκοπο να περπατά στο χιόνι;

Το Dogan δημοσιεύει και μεγάλα αποσπάσματα από την κατάθεση του 25χρονου ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη. Ο Έλληνας στρατιωτικός προσπάθησε να «δείξει» στους Τούρκους το παράλογο του να θεωρούν τον ίδιο και τον Κούκλατζη κατασκόπους.

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά«, είπε ο Έλληνας στρατιωτικός. Και επανέλαβε ότι πέρασαν στην τουρκική πλευρά, κατά λάθος.

Δια το διερμηνέα τα ίδια είπε και στο δικαστήριο. Δεν πέρασαν τα σύνορα σκόπιμα, ούτε και είναι κατάσκοποι. «Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», είπε.

“Νομίζαμε πως ήταν μετανάστες”

Ο Μητρετώδης τόνισε πως με τον Κούκλατζη ακολουθούσαν ίχνη παπουτσιών στο χιόνι γιατί νόμιζαν πως «είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς, όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη.

Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;”, είπε.

Η δίκη και οι αστάθμητοι παράγοντες

Οι τοπικοί δικαστές είναι ένας από τους αστάθμητους παράγοντες στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επάνοδο του Ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠ-ΟΠ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει ανησυχία. Αυτή θα στοιχειοθετηθεί όταν θα δοθεί το στίγμα των προθέσεων τους με την έναρξη της διαδικασίας την ερχόμενη Δευτέρα. Από την ελληνική κυβέρνηση πάντως εκτιμάται ότι καθοριστικό ρόλο στην θετική έκβαση της υπόθεσης θα έχει η παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη και το καλό κλίμα που απέρρεαν από τις διαδοχικές συνομιλίες του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Σημειώνεται ότι αύριο επιστρέφει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αφρική και κανείς δεν αποκλείει με δική του παρέμβαση οι εξελίξεις να πάρουν κάποια άλλη τροπή. Μάλιστα, από πολλούς δεν θεωρείται τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, ο Ερντογάν ήταν εκεί και ενημερώθηκε αμέσως.


Σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών: Τι ανησυχεί την Ελλάδα - Τι κέρδισε η Τουρκία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αξιολογείται ως θετικό σημάδι το ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ φέρεται να εκδήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλλει όπως μπορεί και να κάνει ότι είναι δυνατόν για να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Και μάλιστα όπως σημείωνε καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού πενταγώνου δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι αυτές οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν ενώ ο τούρκος στρατηγός βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μαυριτανία. Πρόσθετε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση το χαρτί της "στρατιωτικής διπλωματίας" θα χρησιμοποιηθεί όσο απαιτηθεί για την επίτευξη του ενός και μοναδικού στόχου της επιστροφής δηλαδή των Ελλήνων αξιωματικών.

Ψυχραιμία συνιστά Βίτσας και Κατρούγκαλος - Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες τονίζει ο Κουβέλης

Να διατηρήσουμε όλοι την ψυχραιμία μας και να μην ακολουθήσουμε μερίδα του τουρκικού Τύπου που προσπαθεί να κατασκευάσει κατασκοπευτικές ιστορίες, συστήνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωση που έκανε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις Αρχές της Τουρκίας. Σχετικά με την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες Τούρκους στρατιωτικούς ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε οτι "Αυτά είναι πράγματα που δεν γίνονται, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας. Δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων και όσοι επενδύουν ή επαναλαμβάνουν παρόμοια μυθεύματα δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στις σχέσεις των δύο χωρών."

Απο την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης, στην πρώτη του συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει οτι «Έχουν γίνει και συνεχίζουν οι αναγκαίες ενέργειες, τόσο στο διπλωματικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και τ. αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας τόνισε οτι «Παρακολουθούμε το θέμα με προσοχή. Εργαζόμαστε ώστε να λυθεί γρήγορα και τα παιδιά μας να επιστρέψουν γρήγορα στη χώρα».


Τζέφρι Πάιατ: Ανησυχώ για «ατύχημα» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Από την άλλη πλευρά, με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή τη φορά μίλησε για "αθέλητα περιστατικά".

Με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να «χτυπούν» κόκκινο εξαιτίας της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο, ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε τους φόβους του για ένα ενδεχόμενο «ατύχημα». Μίλησε, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την Ελλάδα που είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε την Ελλάδα «κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Τουρκικά ΜΜΕ: Αντιφάσεις στις καταθέσεις των Ελλήνων στρατιωτικών

Υπάρχουν αντιφάσεις στις καταθέσεις των Eλλήνων στρατιωτικών που συνεληφθησαν στις Καστανιές Έβρου γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Μετά από τις καταθέσεις με αντιφάσεις που έδωσαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην Αδριανούπολη όταν εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, η έρευνα διευρύνθηκε γράφει το tourkika nea.gr που μετέφρασε το τουρκικό site yeni safak.

Yπάρχουν αντιφάσεις στις καταθέσεις των δύο ανδρών στην στρατοχωροφυλακή σύμφωνα με το τουρκικό site. Επίσης το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται από τις αρμόδιες μονάδες και το περιεχόμενο των 3 τηλεφώνων που είχαν πάνω τους. Περισσότερα ΕΔΩ.


Επιμέλεια: Aγγελική Ν. Μαξούρη


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ