Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σιγκαπούρη: Η πόλη-κράτος που θα φιλοξενήσει την ιστoρική σύνοδο Β. Κορέας - ΗΠΑ - ΦΩΤΟ

11.05.2018 | 06:59
Με το ένα πόδι στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση, η Σιγκαπούρη είναι μια από τις πλέον ασφαλείς περιοχές στην Ασία για να φιλοξενήσει, στις 12 Ιουνίου, την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι η πόλη-κράτος θα υποδεχτεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν οι οποίοι αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων και για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μετά από πολύμηνη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο Τραμπ ανακοινώσε με ανάρτησή του στο Twitter ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη.


"Ελπίζουμε ότι η σύνοδος αυτή θα προωθήσει τις προοπτικές για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο", πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με παρατηρητές, αυτός ο "οικονομικός κόμβος" της νότιας Ασίας επελέγη κατά πάσα πιθανότητα λόγω της ουδετερότητάς του, της ασφάλειας και της δυνατότητάς του να οργανώνει διεθνείς συνόδους.

Η υπερσύγχρονη πόλη με τις εντυπωσιακές υποδομές θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στην Ασία. Έχει επίσης επιβάλει σκληρούς περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και στις δημόσιες συγκεντρώσεις – πρόκειται δηλαδή για ελεγχόμενο περιβάλλον ικανό να καθησυχάσει τους Βορειοκορεάτες.

Η Σιγκαπούρη είναι επίσης ένα από τα ελάχιστα κράτη που διατηρεί εγκάρδιες διπλωματικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Βόρεια Κορέα. Θεωρεί την Ουάσινγκτον στενό εταίρο της ενώ η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει εκεί μια πρεσβεία. Ταυτόχρονα, έχει καλές σχέσεις και με το Πεκίνο, τον κυριότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας.

"Ως ουδέτερη χώρα, ένα μικρό κράτος χωρίς επιθυμία ή ικανότητα να βλάψει άλλες χώρες και τα συμφέροντά τους, η Σιγκαπούρη εμφανίζεται ως ιδανική υποψήφια", εκτίμησε ο Λιμ Τάι Ουέι, ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της χώρας.

Ο Κιμ, που σπανίως φεύγει από τη χώρα του αφότου ανέλαβε την εξουσία, θα ταξιδέψει 5.000 χιλιόμετρα για να συναντηθεί με τον Τραμπ.

Η Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη είναι νησιωτική χώρα νότια της Μαλαισίας, με έκταση μόλις 719,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα και  πληθυσμό περίπου 5,6 εκ. Είναι η μικρότερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και μπορεί να χαρακτηριστεί μια σύγχρονη πόλη-κράτος. 

Μέχρι το 1965, η Σιγκαπούρη ήταν βρετανική αποικία και έκτοτε είναι μέλος της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Έχει ισχυρή οικονομία και οι κάτοικοί της απολαμβάνουν υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και βιοτικό επίπεδο. Το Σύνταγμα της χώρας ορίζει το πολίτευμα ως κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην πράξη όμως ένα και μόνο κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα Δράσης, μονοπωλεί την εξουσία από τότε που η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της. 

Με πληροφορίες από Washington Post και ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ