Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής Βάρνα: Τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ και Κυπριακό στο επίκεντρο

18.03.2018 | 13:29
Oι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στη Βάρνα που θα γίνει στις 22-23 Μαρτίου 2018. Η Κύπρος αναμένεται να έχει ¨ευρωτουρκική¨ συνάντηση πριν τη Σύνοδο, γεγονός το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Παράλληλα όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας της ΕΕ με την Τουρκία αυτή την περίοδο γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολη την εκτόνωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το όφελος της Λευκωσίας


Διπλό όφελος, στο μέτρο του δυνατού και υπό τις περιστάσεις, αναμένεται να εξασφαλίσει σύμφωνα με πληροφορίες του “Φιλελέυθερου” η Λευκωσία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Μαρτίου, σε πλήρη συνάρτηση και διασύνδεση με την ευρωτουρκική «συνάντηση ηγετών», στη Βάρνα, τρεις μέρες αργότερα, στις 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με το philenews, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να διασφαλίσει ότι τρία εικοσιτετράωρα πριν την ευρωτουρκική συνάντηση ηγετών θα εκδοθούν ουσιαστικά συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελούν τη γραμμή πλεύσης της Ε.Ε., υποδεικνύοντας προς την Άγκυρα να τερματίσει τις απειλές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία αναμένεται να εξασφαλίσει πολιτική δέσμευση -εκτός του κειμένου γραπτών Συμπερασμάτων- ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα τεθούν επί τάπητος στην ευρωτουρκική συνάντηση -με κίνδυνο βεβαίως η συζήτηση να εκτραπεί στο Κυπριακό, κάτι που όπως γράφει ο Φιλελέυθερος θα επιδιώξει ο Ερντογάν, διασυνδέοντας τη λύση του προβλήματος με την άσκηση των δικαιωμάτων εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων.

Δύσκολη η επαφή της Δύσης με τον Ερντογάν

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε ότι, δύσκολη χαρακτηρίζουν την επαφή με το καθεστώς Ερντογάν διεθνείς παίκτες. Τούτο καθιστά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερα περίπλοκη την όποια προσπάθεια για παρέμβαση, με στόχο την εκτόνωση της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Όπως διαμορφώνεται σήμερα το σκηνικό, γράφει ο Φιλελεύθερος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύουν περίοδο κακών σχέσεων με την Τουρκία και δεν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ