Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκεπτικισμός στη Τουρκία για τη συμφωνία για τα χημικά της Συρίας

15.09.2013 | 21:25
Η Τουρκία χαιρέτισε  τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στη Γενεύη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, εκφράζοντας ωστόσο το σκεπτικισμό της για την επιτυχία της, προειδοποιώντας πως δεν θα πρέπει να τύχει "εκμετάλλευσης" από το συριακό καθεστώς.

"Η Τουρκία χαίρεται, από θέση αρχής, για την καταστροφή όλων των όπλων μαζικής καταστροφής στον κόσμο, και των χημικών ιδιαίτερα, στην περιοχή μας", υπογραμμίζεται σε μία ανακοίνωση.

Όμως η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, που μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Συρία, καλεί τη διεθνή κοινότητα να είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, η οποία "δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης από το συριακό καθεστώς (...) προκειμένου να επιδιώξει να κερδίσει χρόνο ώστε να διαπράξει νέες σφαγές".

Η Άγκυρα εκτιμά εξάλλου πως το χρονοδιάγραμμα που προωθήθηκε για την εξάλειψη του συριακού οπλοστασίου είναι "μακρύ".

Το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε, επικαλούμενο τουρκικές πηγές, πως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου προσκλήθηκε σήμερα από τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για μία συνάντηση τη Δευτέρα (αύριο) στο Παρίσι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα για ένα γεύμα εργασίας, αφιερωμένο κυρίως στο σχέδιο ψηφίσματος που προτείνεται από τη Γαλλία στα Ηνωμένα Έθνη για τη Συρία.

Το πρακτορείο δεν διευκρινίζει κατά πόσον ο τούρκος υπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα ή αν θα συναντήσει τον αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο αυτής της τριμερούς συνάντησης.

Η Τουρκία, που φιλοξενεί περισσότερους από 500.000 σύρους εκτοπισμένους στο έδαφός της, είχε ζητήσει μια ισχυρή διεθνή απόκριση στη χημική επίθεση που προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.
  

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ