Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σκλήρυνση στάσης του Κιέβου - Θέλουν να ανακτήσουν τις ανατολικές περιοχές

04.11.2014 | 15:17
Έξι μήνες αφότου ξέσπασε η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 ανθρώπους, οι αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξέλεξαν τους «προέδρους» και τα «κοινοβούλιά» τους. Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρός» της στις εκλογές της Κυριακής τις οποίες κατήγγειλαν το Κίεβο και η Δύση, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των δυτικών, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «σέβεται» την επιλογή των πολιτών των δύο περιοχών και κάλεσε το Κίεβο να «αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εκλεγμένοι ηγέτες των αυτονομιστών έχουν πλέον την αναγκαία νομιμοποίηση για να διαπραγματευθούν με τις αρχές στο Κίεβο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας όμως θεωρεί την «παράνομη» εκλογική διαδικασία αυτή μια «χονδροειδή παραβίαση» του ειρηνευτικού σχεδίου του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος απειλεί να τερματίσει την εκεχειρία και έχει συγκαλέσει για το απόγευμα σήμερα το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας της κυβέρνησής του.

Από τη στιγμή που ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε την επανεξέταση από το Κίεβο των ειρηνευτικών δεσμεύσεών του την επομένη των εκλογών που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι φιλορώσοι αυτονομιστές, πολλοί στο Ντονέτσκ εκτιμούν πως οι δηλώσεις του σημαίνουν το τέλος της εκεχειρίας, η οποία επέτρεψε να μειωθεί η ένταση των μαχών στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης που πλήττεται από τις εχθροπραξίες.
"Μερικές περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία είναι εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο φιλορώσων τρομοκρατών και ρωσικών στρατευμάτων. Όμως είναι ουκρανικές περιφέρειες ...και θα τις ανακτήσουμε"

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν επιβεβαίωσε την σκλήρυνση της στάσης του προέδρου δηλώνοντας σήμερα σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Μπιλντ" πως οι αρχές του Κιέβου σκοπεύουν να "ανακτήσουν" τις ανατολικές περιοχές.

"Μερικές περιφέρειες στην ανατολική Ουκρανία είναι εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο φιλορώσων τρομοκρατών και ρωσικών στρατευμάτων. Όμως είναι ουκρανικές περιφέρειες -- και θα τις ανακτήσουμε", διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο Κλίμκιν δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση. Όπως έκανε χθες και ο πρόεδρος Ποροσένκο, χαρακτήρισε τις εκλογές που πραγματοποίησαν την Κυριακή οι αυτονομιστές "μείζονα παραβίαση" του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές με τη συμμετοχή της Μόσχας και του ΟΑΣΕ.

Την ίδια ώρα, ανατολικά, σφοδρά πυρά πυροβολικού επανελήφθησαν σήμερα το πρωί κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ, προπύργιου των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, οι κάτοικοι του οποίου εκφράζουν φόβους ότι θα τερματισθεί η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός μετά την ανακοίνωση από το Κίεβο ότι θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις του.

"Σφοδρά πυρά πυροβολικού άρχισαν στις 6:30 σήμερα το πρωί. Στη διάρκεια της νύκτας ακούγονταν πυρά κατά διαστήματα. Είναι κόλαση", αφηγήθηκε η Τατιάνα Βικτόροβνα που κατοικεί σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροδρόμιο, επίκεντρο μαχών εδώ και πολλούς μήνες παρά την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που αποφασίσθηκε πριν από δύο μήνες.

"Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη αποτυχία (της ειρηνευτικής διαδικασίας), αλλά η αναγνώριση της 'ψηφοφορίας' από τη Ρωσία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ", τόνισε καλώντας τους Δυτικούς να ασκήσουν "μεγαλύτερη πίεση" στο Κρεμλίνο και να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης τις "επανειλημμένες επιδρομές πολυάριθμων ρώσων στρατιωτών" στις περιοχές των ανταρτών στο Ντονμπάς. "Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπίσουν τη χώρα μας, περισσότερο παρά ποτέ", προειδοποίησε στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της "Μπιλντ".

Προειδοποιήσεις Ε.Ε. προς Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ υπενθύμισε στις ρωσικές αρχές τη δέσμευσή τους ότι θα σεβαστούν "την ενότητα της Ουκρανίας".
Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία στην Ανατολική Ουκρανία "αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία των συμφωνιών του Μινσκ".

"Θα κρίνουμε τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν βάσει των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τις οποίες η ενότητα της Ουκρανίας δεν θα διακυβευτεί"
, δήλωσε ο Στάινμαγερ σε μια πρώτη αντίδραση στις εκλογές αυτές.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι οι "αποκαλούμενες εκλογές" που κρίνονται παράνομες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, "παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ" που υπογράφηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Μόσχας.

Ο Στάινμαγερ επανέλαβε συνεπώς τις δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία χθες βράδυ είχε υπογραμμίσει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν ο "νόμιμος τρόπος" ανάδειξης των τοπικών αρχών στην ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η Μόσχα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι σέβεται τα αποτελέσματα των εκλογών και εκτιμά, σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης, ότι η ψηφοφορία αυτή "αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία των συμφωνιών του Μινσκ" και επιτρέπει "τη νομιμοποίηση των (αυτονομιστικών) αρχών".

Πιο "προκλητικές" από ποτέ οι παραβιάσεις του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τη Ρωσία

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ υποστήριξε χθες ότι οι πρόσφατες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη περιλάμβαναν μεγαλύτερα σμήνη και πιο σύνθετους σχηματισμούς αεροσκαφών που ακολουθούσαν πιο "προκλητικές διαδρομές" από ό,τι συνήθως.
ΝΑΤΟ: "Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα ήταν ένας μεγαλύτερος, πιο σύνθετος σχηματισμός από ρωσικά αεροσκάφη που ακολουθούσαν μια πιο προκλητική τροχιά πτήσης"
"Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, ιστορικά, οι περισσότερες από αυτές τις παραβιάσεις γίνονταν από μικρά σμήνη αεροσκαφών, κάποιες φορές ήταν μόνο ένα ή το πολύ δύο αεροπλάνα", είπε ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

"Αυτό που είδατε την περασμένη εβδομάδα ήταν ένας μεγαλύτερος, πιο σύνθετος σχηματισμός από αεροσκάφη που ακολουθούσαν μια κάπως μακρύτερη και, θα έλεγα, ελαφρώς πιο προκλητική τροχιά πτήσης", πρόσθεσε ο Μπρίντλαβ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ