Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σκόπια: Επικυρώνεται η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων

19.06.2018 | 16:03
Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικύρωσε σήμερα Τρίτη την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα ώστε να μετονομαστεί η μικρή Βαλκανική χώρα των Σκοπίων σε “ Βόρεια Μακεδονία” (Severna Μacedonia). Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά από 27 χρόνια διαπραγματεύσεων και έχει προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό των Σκοπίων όσο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Δεν έλειψαν οι εντάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπήρξε ένταση. Αποκαλούσαν συνεχώς προδότη τον Ντιμιτρόφ οι βουλευτές του VMRO και αποχώρησαν. Η Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε με 69 ψήφους υπέρ το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας ενώ 40 βουλευτές ψήφισαν κατά της συμφωνίας . Φώναζαν «προδότες πουλήσατε τη χώρα» ενώ πολεμικο σκηνικό είχε στηθεί και έξω από την Βουλή διαδηλωτές η οποία έκαιγαν την συμφωνία.

Το νομοσχέδιο για την κύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να ψηφιστεί από την ολομέλεια έως και την Παρασκευή 22 Ιουνίου και χρειάζεται απλή πλειοψηφία.
Το νομοσχέδιο ακολούθως πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία τότε αυτή επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές.

Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος - κάτι το οποίο ζητά και η Ελλάδα - ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία.

Ωστόσο, το ακροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, αντιτίθεται στη συμφωνία.Το κόμμα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θα στηρίξει το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας” γιατί όπως υποστηρίζει διαβρώνει την εθνική ταυτότητα της χώρας.

Αρκετοί άνθρωποι δεν συμφωνούν με την αλλαγή του ονόματος και άρχισαν να διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
Η ψήφος στη βουλή ήρθε αφότου η συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων υπεγράφη την Κυριακή 16 Ιουνίου 2018, από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στις Πρέσπες

Τα Σκόπια με το όνομα αυτό μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ αφότου η Συμμαχία τους κάνει την απαιτούμενη πρόσκληση στα μέσα Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ωστόσο ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της πρώτα, το οποίο απαιτεί τα ⅔ της πλειοψηφίας, αλλιώς τα σχέδια για την είσοδο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα μπλοκαριστουν.

http://www.worldbulletin.net, ΑΠΕ, AFP


 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ