Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΟΠΙΑ: Ποιον θα προτείνουν για Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

17.09.2015 | 20:27
Η ΠΓΔΜ θα προτείνει για Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον γνωστό διπλωμάτη της χώρας Σέρτζαν Κέριμ, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
Ο κ.Κέριμ, το 2007, είχε διατελέσει πρόεδρος της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ομάδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στον ΟΗΕ, στην οποία ανήκει και η ΠΓΔΜ, τον Νοέμβριο του 2014 έλαβε κοινή θέση ότι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, πρέπει, εκ περιτροπής, να προέρχεται από τις τάξεις της.

Στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρεται ότι ο Σέρτζαν Κέριμ, λόγω των γνώσεων του σχετικά με τις παγκόσμιες διαδικασίες και των διπλωματικών ικανοτήτων του, όπως και της αναγνώρισης που τυγχάνει από την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Γ.Σ του ΟΗΕ, είναι ένα πρόσωπο που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα κριτήρια για να είναι υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο 65χρονος Σίρτζαν Κερίμ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ την περίοδο 2000-2001 και μετέπειτα υπηρέτησε ως πρέσβης της χώρας του στον ΟΗΕ έως το 2003.

Ο Σέρτζαν Κέριμ, το 2007, ως πρόεδρος της Γ.Σ του ΟΗΕ, είχε προσφωνήσει επανειλημμένα τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», όταν ο τελευταίος είχε απευθυνθεί στο Σώμα από το βήμα της Γ.Σ του Οργανισμού. Η ενέργεια εκείνη του κ.Κέριμ είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ