Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σκόπια: Τέλος στο ''Μακεδονικό όνειρο'' βάζει η νέα κυβέρνηση

03.06.2017 | 00:47
Το κοινοβούλιο των Σκοπίων εξέλεξε αργά το βράδυ της Τετάρτης 31.05.2017 πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ. Η εκλογή του Ζάεφ θεωρείται το πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια. Η εκλογή του αυτή έρχεται να δώσει τέλος στα σενάρια για πραξικόπημα τα οποία είχε προκαλέσει η αντίδραση του Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος δεν επιθυμούσε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάγεφ, επικεφαλή του κόμματος SDSM.

Ο 42χρονος οικονομολόγος, πολιτικός αντίπαλος του Νίκολα Γκρούεφσκι (VMRO-DPMNE) εξασφάλισε την υποστήριξη των βουλευτών του κόμματός του και των δύο κυριότερων παρατάξεων που εκπροσωπούν την αλβανική κοινότητα της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ είχε την υποστήριξη 62 βουλευτών του 120μελούς κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση διορίστηκε περίπου έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και είναι έτοιμη να κάνει μεγάλες αλλαγές. Νέος Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ορίστηκε ο Νικολά Διμιτρόφ, ο οποίος δήλωσε πως το πρώτο του ταξίδι θέλει να είναι στην Ελλάδα.

Τέλος στο Μακεδονικό όνειρο βάζει η νέα κυβέρνηση

Τα δεκάδες αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε δρόμους, γέφυρες και πλατείες, τα συντριβάνια με τους Αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, τα άλογα που καλπάζουν και τα λιοντάρια, που αποτελούν το τρελό, ανιστόρητο και κιτς όνειρο του Γκρούεφσκι θέλει να κατεδαφίσει η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού των Σκοπίων Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι έκανε λόγο για: "Απολύμανση του "μακεδονικού" πνεύματος, από την ψευδοιδεολογία που εκπέμπει το σχέδιο Γκρουέφσκι και συνεχίζει να κρατά σε ομηρία τη χώρα σαν κατάρα κάποιου κακού μάγου".

Λύση στο όνομα των Σκοπίων και ένταξη στην ΕΕ και ΝΑΤΟ

Μάλιστα, η νέα κυβέρνηση λέει πως θέλει λύση και για το όνομα, καθώς επιδιώκει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για την τελευταία κυβέρνηση που ορκίστηκε χρησιμοποιώντας το όνομα της Μακεδονίας. Ωστόσο, οι διεθνολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Περισσότερα στο newsit.gr

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ