Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σκοπιανό: Επιμένουν Zάεφ και Ντίμιτροφ στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

21.05.2018 | 21:23
2018-05-21 19:41:50
2018-05-21 21:23:50


Eπιμένει στην ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" για την επίλυση του Σκοπιανού ο Ζόραν Ζάεφ παρά τις αντιδράσεις και το χθεσινό "όχι" της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει συνταγματική αναθεώρηση μετά την αλλαγή του ονόματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντίμιτροφ τονίζοντας ότι δεν βλέπει καλύτερη λύση. 


Ζάεφ: Η ονομασία αυτή ενισχύει την ταυτότητα των Σκοπιανών

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε εκ νέου στην «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», τονίζοντας πως αυτή η ονομασία δεν επηρεάζει την ταυτότητα των Σκοπιανών, αλλά αντιθέτως την ενισχύει.

«Η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει την ταυτότητά μας… Aντίθετα, την ενισχύει, διατηρώντας την αξιοπρέπειά μας», είπε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση αθωωτικής απόφασης, για την κατηγορία της “δωροδοκίας”, για την οποία είχε καθίσει στο εδώλιο.

Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα ή πολίτης που να προσβάλλεται από αυτήν την πρόταση. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Ας δούμε πρώτα την τελική πρόταση και καλώ όλους στην Ελλάδα να το σκεφτούν, γιατί αξίζει».

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξει συνταγματική αλλαγή για καμία ονομασία».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, αναφέρει η Καθημερινή. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε τον λαό μας να στηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το "erga omnes". «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.

Εν αναμονή της συνάντησης Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Υπενθυμίζουμε ότι στις 24 και 25 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς. 

Ντίμιτροφ: Δεν βλέπω πιο ικανοποιητική πρόταση

«Δεν βλέπω μια πιο ικανοποιητική πρόταση που να έχει τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών που διαπραγματεύονται» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV αναφέρει η Καθημερινή. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε (την πρόταση) και να πείσουμε τον λαό μας να στηρίξει τη λύση διότι πιστεύουμε σε αυτή».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση που να καλύπτει το "erga omnes". «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί», είπε.

Τι σημαίνει το "Ίλιντεν" για τους Σκοπιανούς

Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija), φαίνεται να είναι η νέα πρόταση των Σκοπίων για το όνομα της πΓΔΜ, εμπνευσμένο από την εξέγερση του Ίλιντεν. Yπενθυμίζεται ότι η εξέγερση αυτή έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα και είχε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία αυτόνομης «Μακεδονίας» στην οποία θα περιλαμβάνονταν και ελληνικά εδάφη.

Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας γιορτάζεται ως εθνική επέτειος και για πολλούς θεωρείται ως η αρχή της Σλαβομακεδονικής εθνογένεσης, ενώ την υιοθετεί και η Βουλγαρία. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1903 και πήρε το όνομά της από τον Προφήτη Ηλία, που εορτάζεται εκείνη την ημέρα. Ακόμα περισσότερα ΕΔΩ


Πηγή: Meta.mk 


   Καθημερινή

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ