Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοκ από τα όσα περιγράφει ο δύτης που βούτηξε στη Σάμο - Τι είδε μέσα στο δουλεμπορικό

07.05.2014 | 16:33
Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 


Σοκάρουν οι σκηνές που φτάνουν μέσω του Τουρκικού τύπου για τους 18 πνιγμένους παράνομους Αφρικανούς μετανάστες που βρέθηκαν από Έλληνα δύτη σφιχταγκαλιασμένοι σε κλειδωμένη από τους Τούρκους δουλεμπόρους καμπίνα του πλοίου που βυθίστηκε ανοιχτά της Σάμου!

«Δε θα ξεχάσω μέχρι το τέλος της ζωής μου την εικόνα που αντιμετώπισα» αφηγείται σοκαρισμένος στην Hurriyet ο Ελληνας δύτης Γιώργος Στάγκος από την Σάμο που βούτηξε στη θάλασσα για να γυρίσει το σκάφος που είχε ανατραπεί:  «Η καμπίνα του σκάφους ήταν κατάμεστη. Τα πτώματα είχαν σκληρύνει. Ήταν αγκαλιασμένα μεταξύ τους. Κατά πάσα πιθανότητα, πριν πεθάνουν, είχαν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλον. Ήταν πολύ τραγικές φιγούρες. Η έκφραση των λαθρομεταναστών ήταν φρικτή. Ο πνιγμός στη θάλασσα είναι ένα είδος θανάτου που προκαλεί πολύ μεγάλο πόνο. Είδα και παλαιότερα, σορούς που είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα, αλλά αυτή τη φορά η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική», είπε στην τουρκική εφημερίδα.

<<Εγώ δεν είδα (ξανά) τέτοια τραγωδία»

Η Hurriyet,  δημοσιεύει την συγκλονιστική ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη, με τον τίτλο «Ο δύτης που έπεσε στο σκάφος των λαθρομεταναστών είπε: εγώ δεν είδα (ξανά) τέτοια τραγωδία», γράφει ότι προέκυψε ένα δράμα μετά την τραγωδία των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Διαπιστώθηκε - γράφει - ότι στο σκάφος Kingstown, που βυθίστηκε σε απόσταση 4,5 μιλίων από τη Σάμο, υπήρχαν στην καμπίνα του 22 Αφρικανοί λαθρομετανάστες που έμειναν κλειδωμένοι και περίμεναν το θάνατο αγκαλιασμένοι ο ένας με τον άλλο.

 Ο δύτης (σ.σ. Γιώργος Στάνκος, τον αναφέρει) είπε ότι στην καμπίνα του σκάφους βρίσκονταν 18 λαθρομετανάστες και μεταξύ αυτών υπήρχαν έγκυες γυναίκες και 5-6 παιδιά. (Σ.σ. στο κείμενο υπάρχουν δυο αναφορές για τους κλειδωμένους στην καμπίνα :μια  γραφει για  18 που αναφέρει ο δύτης και μια για 22 που αναφέρει ο δημοσιογράφος).

Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, στο σκάφος Kingstown υπήρχαν περίπου 65 λαθρομετανάστες. Οι 36 ανασύρθηκαν από τους Έλληνες. Από αυτούς που διασώθηκαν, οι 23 ήταν Σομαλοί και οι 9 Σύριοι. Άλλοι 3 ήταν από την Ερυθραία. Το ελληνικό Λιμενικό συνέχισε και χθες τις έρευνές του από τη θάλασσα και τον αέρα για την ανεύρεση άλλων 11 ατόμων.

Επικαλούμενα τα ελληνικά ΜΜΕ, η Χουριέτ γράφει ότι μεταξύ των διασωθέντων υπήρχαν και δύο Τούρκοι δουλέμποροι. Σύμφωνα με τις ειδήσεις, οι διασωθέντες ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση. Όμως, η ύπαρξη αυτών των ατόμων δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα από τις ελληνικές αρχές.

 Τους έσωσε το Λιμενικό μέσα στα τουρκικά ύδατα

Αναφορά γίνεται και στο άλλο περιστατικό:Κοντά στη Σάμο, γράφει η Χουριέτ,  παραλίγο να σημειωθεί και χθες μία νέα τραγωδία λαθρομεταναστών. Το ελληνικό Λιμενικό, μπαίνοντας στα τουρκικά χωρικά ύδατα, έσωσε 24 λαθρομετανάστες από σκάφος που βυθιζόταν. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το πλοίο του ελληνικού Λιμενικού ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές, πριν εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ερωτήματα με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας

Τα μαθαίνουν αλήθεια όλα αυτά οι φίλοι των ανθρωπιστικών οργανώσεων από την ΕΕ και ιδίως από την Γερμανία που γράφουν αρνητικές εκθέσεις για την Ελλάδα και το Λιμενικό; 
Αναρωτιούνται ποιοι φορτώνουν βαρκάκια των 10 -15 ατόμων με 40, 50, 60 και 70 παράνομους μετανάστες αφού πρώτα τους ξεπενταριάσουν;
Αναρωτιούνται γιατί - όχι μια φορά - έχουν εντοπιστεί κάποιοι λαθρομετανάστες κλειδωμένοι από τους Τούρκους  διακινητές σε καμπίνες;

Οι ελληνικές υπηρεσίες στέλνουν αλήθεια μεταφρασμένες τις Εκθέσεις των δυτών, των εμπειρογνωμόνων και φυσικά των Λιμενικών και άλλων αρχών, όπως της Δικαιοσύνης, στις οργανώσεις αυτές για να σταματήσουν επιτέλους τις μεροληπτικές αναφορές τους;
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ