Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισπανία όπως Ελλάδα! Χωρίς άρματα η παρέλαση για την εθνική εορτή

13.10.2012 | 00:17
 Δίχως τον ήχο των μηχανών και ερπυστριών των αρμάτων μάχης, ούτε και τον εκκωφαντικό ήχο από τα μαχητικά αεροσκάφη. Λόγω της οικονομικής κρίσης η παραδοσιακά μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για τον σημερινό εορτασμό της εθνικής επετείου στη Μαδρίτη έπεσε κι αυτή θύμα των περικοπών που εφαρμόζουν σε όλους τους τομείς ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και η κυβέρνησή του.
    Μόνον αεροσκάφη του ακροβατικού σμήνους Άγιλα (Αετός) συμμετείχαν στην παρέλαση, αφήνοντας πίσω τους μία σειρά από κίτρινες και κόκκινες γραμμές, στα χρώματα της ισπανικής σημαίας.
    Η παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν 2.600 στρατιώτες, διήρκεσε μόλις μία ώρα και κάτι, βάσει του μειωμένου προϋπολογισμού της των 900.000 ευρώ, έναντι 2,8 εκατ. ευρώ του 2011.
    Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Σοφία, και το πριγκιπικό ζεύγος του διαδόχου Φελίπε και της συμβίας του Λετίθια, χειροκροτήθηκαν από το πλήθος--αν και η εικόνα της βασιλικής οικογένειας έχει κηλιδωθεί από την υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον γαμπρό του μονάρχη Ινιάκι Ουρδαγαρίν.
    Μάλιστα η δευτερότοκη κόρη του βασιλέα, η ινφάντε Κριστίνα, και ο σύζυγός της Ουρδαγαρίν, απείχαν από την παρέλαση, όπως συμβαίνει τελευταίως και με όλες τις άλλες επίσημες εκδηλώσεις της οικογένειας.
    Αποφασισμένος να ανορθώσει το κύρος της μοναρχίας του, ο Χουάν Κάρλος επιθεώρησε πεζή όλα τα στρατιωτικά τμήματα, παρά την πρόσφατη αρθροπλαστική που υπεβλήθη στο ισχίο του έπειτα από το ατύχημα που είχε στη διάρκεια σαφάρι ελεφάντων στην Αφρική--επεισόδιο που έγινε γνωστό μόνον λόγω του ατυχήματος και ήλθε να προσθέσει άλλο ένα σκάνδαλο σε μία χώρα που πλήττεται δεινότατα από την οικονομική κρίση.
    Από την πλευρά του ο Ραχόι έτυχε βουβής υποδοχής από το πλήθος, ωστόσο θα πρέπει να θεωρεί εαυτόν ευτυχή καθώς ο προκάτοχός του Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο είχε αντιμετωπίσει τα σφυρίγματα και τις αποδοκιμασίες το περασμένο έτος και ένα μήνα αργότερα είχε κατατροπωθεί στις εκλογές λόγω του προϋπολογισμού λιτότητας που είχε καταθέσει.
    Όπως είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων, στις εκδηλώσεις δεν εκπροσωπήθηκε η μεγάλη και πλούσια Αυτόνομη Περιφέρεια της Καταλονίας, στην οποία αναβιώνει ο εδαφικός και εθνικός αλυτρωτισμός, όπως και οι διεκδικήσεις για ανεξάρτητο προϋπολογισμό, καθώς η περιοχή δοκιμάζεται ιδιαίτερα από την κρίση.
    Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Αμύνης Πέδρο Μορένες ανέφερε πως οι Ισπανοί είναι «σαφώς» πιο δυνατοί ενωμένοι, όχι διχασμένοι. 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ