Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Spiegel: ΗΠΑ - Τουρκία στο στόχαστρο της γερμανικής κατασκοπείας

18.08.2014 | 10:03

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνδιάλεξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της προκατόχου του Χίλαρι Κλίντον και κατασκόπευουν εδώ και χρόνια την Τουρκία, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επιβεβαιώνει, χωρίς να αποκαλύπτει τις πηγές του, ότι μία τηλεφωνική συνομιλία του Τζον Κέρι υπεκλάπη «κατά λάθος» το 2013 από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND), ενώ ο Αμερικανός υπουργός συζητούσε τότε για την ένταση στη Μέση Ανατολή μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Σύμφωνα με το Spiegel, ένα χρόνο νωρίτερα, η BND είχε υποκλέψει την τηλεφωνική συνομιλία της Χίλαρι Κλίντον με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν.
Οι τηλεφωνικές αυτές συνδιαλέξεις υπεκλάπησαν κατά λάθος και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δε στόχευαν ειδικά αυτούς τους δύο αξιωματούχους, γράφει το Der Spiegel.

Το περιοδικό επίσης αναφέρει ότι γνωρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες από το 2009 να κατασκοπεύουν την Τουρκία, τον εταίρο της Γερμανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του οι στόχοι κατασκοπείας επικαιροποιούνται κάθε 4 χρόνια από τη γερμανική κυβέρνηση. Όμως οι προτεραιότητες δεν τροποποιήθηκαν μετά την υπόθεση κατασκοπείας με τις ΗΠΑ και η Τουρκία παρακολουθείται πάντα.
Σάλο έχουν προκαλέσει στην Τουρκία οι αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού Spiegel ότι η Γερμανία κατασκόπευε τον νυν πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θα ερευνήσει τις αποκαλύψεις παρά το ότι τα δύο κράτη είναι εταίροι στο NATO, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ), ενώ ο αντιπρόεδρος του AKP Μεχμέτ Αλί Σαχίν δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές οφείλουν να αντιμετωπίσουν «σοβαρά» το θέμα αυτό. «Ασφαλώς η κυβέρνησή μας και το υπουργείο Εξωτερικών θα διεξαγάγουν τις απαραίτητες έρευνες για τις καταγγελίες που έγιναν από το περιοδικό», είπε ο Σαχίν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επάγγελμα κατάσκοπος! Έχει μεγάλο μέλλον!


Οι Ρώσοι κατάσκοποι ήταν "αλκοολικοί και ανίκανοι"!

"Κόλαση" υποκλοπών στη Τουρκία!


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ