Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σρεμπρένιτσα: "Πορεία Ειρήνης" προς τιμή των θυμάτων

08.07.2015 | 14:59
Περίπου εννέα χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν σήμερα την "Πορεία Ειρήνης Νεζούκ – Ποτοτσάρι 2015", το τριήμερο ταξίδι εκατό χιλιομέτρων που οργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

Η "Πορεία Ειρήνης" είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις των διοργανωτών των εκδηλώσεων μνήμης για τη Σρεμπρένιτσα και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και δήμαρχος της πόλης, Τσαμίλ Ντουράκοβιτς, τόνισε ότι η φετινή πορεία είναι η μαζικότερη μέχρι σήμερα.

Τον Ιούλιο του 1995, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στη Σρεμπρένιτσα οι μονάδες του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με επικεφαλής τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, εκτέλεσαν 8.000 άμαχους Βόσνιους Μουσουλμάνους.
Άνθρωποι απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου, συμμετέχουν στη συμβολική πορεία, κάνουν πεζοί με αντίθετη κατεύθυνση τη διαδρομή που διένυσαν το 1995, στη διάρκεια του πολέμου, χιλιάδες Βόσνιοι Μουσουλμάνοι για να ξεφύγουν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας. Τελικός προορισμός της πορείας είναι το κοιμητήριο Ποτοτσάρι, στη Σρεμπρένιτσα, όπου βρίσκεται το μνημείο για τα θύματα της σφαγής.

"Έχουμε σχεδιάσει και την ασφάλεια και την επιμελητειακή υποστήριξη και έχουμε εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα για την πομπή", είπε ο κ. Ντουράκοβιτς, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της πορείας προς το Ποτοτσάρι, τον τελικό προορισμό, το μόνο πρόβλημα θα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες.
"Όλα είναι έτοιμα για τις εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα παρευρεθούν περισσότερες από 85 επίσημες αντιπροσωπείες απ΄όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 50.000 πολίτες.
"Είναι τεράστιος αριθμός. Αυτό που μπορούμε να προτείνουμε είναι ότι τώρα όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας ώστε όλα να εξελιχθούν όπως πρέπει", δήλωσε ο κ. Ντουράκοβιτς και κάλεσε τους συμμετέχοντες να τηρούν τις οδηγίες των διοργανωτών, ειδικά κατά τη διάρκεια της "Πορείας Ειρήνης".

Οι συμμετέχοντες στη συμβολική πορεία σχεδιάζουν να φθάσουν στις 10 Ιουλίου στο Ποτοτσάρι, όπου θα παραστούν στην τελετή ταφής 136 θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, μεταξύ των οποίων 18 ανήλικοι. Μέχρι τώρα στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι έχουν ταφεί συνολικά 6.241 θύματα της Σρεμπρένιτσα.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ