Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα πρόθυρα πολέμου Ινδία και Πακιστάν: Καταρρίφθηκαν τρία στρατιωτικά αεροσκάφη

27.02.2019 | 09:55
Ραγδαίες εξελίξεις στην Ινδική χερσόνησο, όπου η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, της Ινδίας και του Πακιστάν, κλιμακώνεται δραματικά. Νωρίτερα σήμερα το πρωί Πακιστάν και Ινδία αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων, ενώ γίνεται λόγος για κατάρριψη τριών πολεμικών αεροσκαφών.

Δυο πολεμικά αεροσκάφη MiG 21 κατέρριψε η Πακιστανική Πολεμική Αεροπορία στην περιοχή του Κασμίρ που ελέγχεται από την Ινδία. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιστρατήγου Asif Ghafoor δυο πιλότοι της Ινδίας έχουν συλληφθεί. Η Ινδία μέχρι στιγμής διαψεύδει το γεγονός ότι έχουν συλληφθεί πιλότοi της.

«Σε απάντηση στα πλήγματα της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα το πρωί (…) η ινδική Πολεμική Αεροπορία πέρασε τη Γραμμή Ελέγχου», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, δήλωσε ο στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ.«Η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροπλάνα στον πακιστανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε. Ένα από τα αεροπλάνα κατέπεσε στο ινδικό Κασμίρ και το άλλο στο πακιστανικό Κασμίρ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγο νωρίτερα Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές κατά μήκος της γραμμής ελέγχου, είδηση που επιβεβαίωσε στη συνέχεια και το Πακιστανικό ΥΠΕΞ.

Η Ινδία ανέφερε ότι κατέρριψε ένα Πακιστανικό F-16, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί το συμβάν.Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διεξήγαγε πλήγματα «στην άλλη πλευρά της Γραμμής Ελέγχου» εναντίον «μη στρατιωτικών στόχων, αποφεύγοντας τα ανθρώπινα θύματα και τις παράπλευρες ζημιές».

«Μόνος στόχος ήταν να καταδείξουμε το δικαίωμά μας, την επιθυμία μας και την ικανότητά μας στην αυτοάμυνα», τόνισε το υπουργείο. «Δεν έχουμε κανέναν σκοπό κλιμάκωσης αλλά είμαστε απολύτως έτοιμοι να το κάνουμε, αν αναγκαστούμε», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του ινδικού κρατιδίου Τζαμού και Κασμίρ είχε επισημάνει νωρίτερα ότι πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν για μικρό χρονικό διάστημα τη Γραμμή Ελέγχου, προτού απωθηθούν από την ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δήλωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι το Πακιστάν άρχισε να βομβαρδίζει με βαρέα όπλα κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου.

«Ο ινδικός στρατός ανταπέδωσε και τα στοχευμένα πυρά μας είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πέντε θέσεων και αρκετές απώλειες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ η Ινδή υπουργός Εξωτερικών Σούσμα Σουάραζ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση με το Πακιστάν.

«Η Ινδία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση» και «θα συνεχίσει να δρα με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δεσμεύθηκε η υπουργός από την Κίνα.

Αναφερόμενη στα πλήγματα που εξαπέλυσε η ινδική Πολεμική Αεροπορία χθες Τρίτη εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών, εξήγησε ότι η επιχείρηση δεν ήταν στρατιωτική, διότι «δεν είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις» του Πακιστάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, news18.com, thedefencepost.com, φωτογραφίες REUTERS

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ