Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα χαρακώματα υπαξιωματικοί της ΠΑ με την Ένωση Αποστράτων Αεροπορίας

08.12.2013 | 00:01


“Μαλλιά κουβάρια” έχουν γίνει οι υπαξιωματικοί της ΠΑ  και η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας. Αιτία οι απόψεις που φέρονται να έχουν οι απόστρατοι της ΕΑΑ για την εξέλιξη των αποφοίτων των Σχολών Υπαξιωματικών . Σύμφωνα μ΄ αυτές οι υπαξιωματικοί θα πρέπει να φθάνουν μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή.

Τα γεγονότα εξιστορούνται αναλυτικά σε απάντηση του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ. Απάντηση που δείχνει ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή σε ΣΤΥΑ και ΕΑΑ υπάρχει πολύ ένταση.

Η απάντηση :

Την Δευτέρα 18/11/2013 και ώρα 15:31 λάβαμε ηλεκτρονικά επιστολή από το προσωπικό email του Προέδρου της Ε.Α.Α.Α. κ. Ιατρίδη αναφέροντας ότι «έχει σταλεί και επιστολή» την οποία σήμερα 25/11/2013 παραλάβαμε με αρ. πρωτ. 913 / 18-11-2013 / Ε.Α.Α.Α. Παράλληλα από τις 18-11-2013 άρχισε να δημοσιοποιείται η εν λόγω επιστολή σε διάφορες ιστοσελίδες και blogs στον χώρο του διαδικτύου.

Την επιστολή αυτή μπορείτε να την διαβάσετε πατώντας εδώ.

Σας γνωστοποιούμε τα ακριβή γεγονότα σχετικά με το πώς αναγκαστήκαμε να αποφασίσουμε την δημοσιοποίηση στο πρωτοσέλιδο φύλλο με αριθμό 230 της εφημερίδας μας «Τα Νέα του Σ.Α.Σ» τόσο του γεγονότος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του κ. Ρώτα όσο και των φερόμενων ως δηλώσεων του κ. Ιατρίδη σχετικά με την εξέλιξη των Υπαξ/κών , για να αντιληφθεί ο καθένας την ορθότητα η μη της απόφασης αυτής του Δ.Σ.


Την Τετάρτη 11/09/2013 ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας ενημέρωσε κατά την διάρκεια του Δ.Σ ότι σε γεύμα που διενεργήθηκε στον χώρο της Ε.Α.Α.Α. , ο κ. Ιατρίδης φέρεται να δήλωσε ότι είναι της άποψης ότι οι απόφοιτοι των παραγωγικών Σχολών Υπαξ/κων να μην προάγονται σε Αξιωματικούς αλλά να εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Ανθστή. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ο κ. Ιατρίδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Πρόεδρο και του διευκρίνισε το τι είπε για το θέμα ότι «όπως όλοι οι Ιπτάμενοι δεν γίνονται Πτέραρχοι έτσι και οι Τεχνικοί να μην γίνονται όλοι Σμήναρχοι» παράλληλα τον κάλεσε στο γραφείο του για να το συζητήσουν διαζώσης. Αποφασίστηκε να τηρήσουμε στάση αναμονής για το θέμα μέχρι να γίνει η συνάντηση των δύο Προέδρων.


Την επομένη ημέρα Πέμπτη 12/09/2013 ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας μεταβαίνει στα γραφεία της Ε.Α.Α.Α προκειμένου να συναντήσει τον κ. Ιατρίδη με σκοπό αφενός να διευκρινιστούν οι δηλώσεις του κ. Ιατρίδη και αφ’ ετέρου να ζητήσει από τον κ. Ιατρίδη να διαμεσολαβήσει για να συναντήσει τον ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκη κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην ΕΑΑΑ για το θέμα που είχε προκύψει σχετικά με τις μετατάξεις των ΕΜΘ. Στην συνάντηση αυτή έλαβε χώρα το περιστατικό με τον κ. Ρώτα πού είχε ως αποτέλεσμα να μην διευκρινιστούν τελικώς οι φερόμενες δηλώσεις του κ. Ιατρίδη.

Την 18/09/2013 κατά την διάρκεια Δ.Σ ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας ενημέρωσε ότι κατά την επίσκεψή του την 12/09/2013 στο γραφείο του κ. Ιατρίδη στην Ε.Α.Α.Α , δέχθηκε λεκτική επίθεση από τον κ. Ρώτα , μέλος του Δ.Σ της Ε.Α.Α.Α και η συζήτηση – συνάντηση έληξε χωρίς να δοθούν διευκρινήσεις για το θέμα των φερομένων δηλώσεων του κ. Ιατρίδη. Για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος κατέθεσε προς έγκριση στο Δ.Σ επιστολή διαμαρτυρίας προς στον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Α αναφορικά με το συμβάν – συμπεριφορά του κ. Ρώτα η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρόντες.
           
Την 09/10/2013 (20 ημέρες μετά την αποστολή του εγγράφου μας προς την ΕΑΑΑ) κατά την διάρκεια του Δ.Σ και εφ όσον δεν είχαμε καμία απάντηση στο έγγραφό μας , ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Τρέσσος κατέθεσε πρόταση για το θέμα του κ. Ρώτα – Ιατρίδη , ο Πρόεδρος του Συλλόγου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ιατρίδη και να τον ρωτήσει εάν σκοπεύει να του απαντήσει εγγράφως στην επιστολή που του έχει αποστείλει, τονίζοντας του, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δημοσιοποιήσει το συμβάν σε κάθε κατεύθυνση. Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους τους παρόντες του Δ.Σ.
         
Την 16/10/2013 κατά την διάρκεια Δ.Σ ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας τηλεφώνησε ενώπιον του Δ.Σ στον κ. Ιατρίδη και μετά την προφορική απάντηση του κ. Ιατρίδη , ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει στο έγγραφο που του στείλαμε όσον αφορά το θέμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς του κ. Ρώτα, αποφασίστηκε να συνταχθεί ένα έγγραφο στο οποίο να αναφέρονται τα γεγονότα και να δημοσιοποιηθεί τόσο στην εφημερίδα όσο και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας , όπως είχαμε προειδοποιήσει στο έγγραφο που του είχαμε αποστείλει στην περίπτωση μη απάντησής του.

Την 23/10/2013 κατά την διάρκεια του Δ.Σ αναγνώσθηκε το έγγραφο για ενημέρωση επί του θέματος ΙΑΤΡΙΔΗ – ΡΩΤΑ για δημοσίευση στην εφημερίδα και στην σελίδα μας και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρόντες του Δ.Σ.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας με την δημοσιοποίηση τόσο του συμβάντος του κ. Ρώτα όσο και των φερομένων δηλώσεων του κ. Ιατρίδη σχετικά με την εξέλιξη των Υπαξ/κών θέλησε αφενός μεν να διαφυλάξει το κύρος και το θεσμό του Προέδρου αφ’ ετέρου ο κ. Ιατρίδης να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος της εξέλιξης των Υπαξ/κων.

Στην επιστολή του ο κ. Ιατρίδης δηλώνει την έκπληξή του για την δημοσιοποίηση των φερομένων ως δηλώσεών του στην εφημερίδα του Συλλόγου μας. Προς τι όμως η έκπληξή του, όταν ο Σύλλογος μας με το υπ. αριθμό 231 έγγραφο την 18/09/2013 προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Α είχε διαμαρτυρηθεί για την ανάρμοστη συμπεριφορά του κ. Ρώτα αφενός και αφ’ ετέρου τον καλούσε να μας απαντήσει εγγράφως για το θέμα των φερομένων ως δηλώσεων του για την εξέλιξη των Υπαξ/κων ; Έπρεπε να περάσουν δύο μήνες ακριβώς για να τοποθετηθεί δημοσίως; Γεγονός το οποίο εάν είχε πράξει εγκαίρως το θέμα θα είχε λήξει εν τη γενέσει του. Η ευθύνη λοιπόν της μη έγκαιρης απάντησης βαρύνει κατ’ αρχήν τον ίδιον καθώς επίσης και τα μέλη του Δ.Σ της ΕΑΑΑ στους οποίους είχε κοινοποιηθεί το έγγραφο μας.

Το εν λόγω έγγραφο υπ. αριθμό 231/18-09-2013 μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ.

Επίσης στην επιστολή του ο κ. Ιατρίδης το θέμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς του κ. Ρώτα το σχολιάζει ως « ….άνευ σημασίας περιστατικό….» . Προφανώς ο κ. Ιατρίδης δεν έχει αντιληφθεί ότι αν ο εν λόγω διάλογος γινόταν μεταξύ των δύο και μόνο συναδέλφων χωρίς άλλο ακροατήριο δεν θα υπήρχε λόγος παρεξήγησης και μπορεί να διαλαμβανόταν και ως διάλογος μεταξύ «….συναδέλφων φίλων, ενός πρώην εκπαιδευτού και ενός εκπαιδευομένου θα μπορούσε να επιλυθεί διαπροσωπικά με σεβασμό και ευγένεια εκατέρωθεν και όχι να αποτελέσει πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος….» όπως σχολιάζει ο ίδιος. Μόνο που ο εν λόγω διάλογος δεν έγινε μεταξύ των δύο συναδέλφων και μόνο. Ήταν πολύ παρόντες και ειλικρινά διερωτόμαστε πώς θα αισθανόταν ο κ. Ιατρίδης αν σε αντίστοιχη θέση επισκεπτόμενος τα γραφεία μας κάποιος παρευρισκόμενος Ιπτάμενος συνάδελφος του θα του απευθύνονταν κατά τον ίδιο τρόπο ενώπιων όλων; Εάν ένας Ιπτάμενος συνάδελφός του ενώπιον ακροατηρίου, του απεύθυνε τον λόγο λέγοντας του την φράση «…ακόμα δεν βγήκες από το αυγό σου…» θα το χαρακτήριζε «άνευ σημασίας περιστατικό» ; Δεν το πιστεύουμε…. Τόσο ο κ. Φαλτάιτς όσο και ο κ. Ιατρίδης κατέχουν Προεδρικό αξίωμα το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό από ΟΛΟΥΣ!!!! Εμείς λοιπόν με την δημοσιοποίηση της συμπεριφοράς του κ. Ρώτα αισθανθήκαμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον ΘΕΣΜΟ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ και μόνο και προφανώς για κανένα άλλο λόγο όπως υπαινίσσεται ο κ. Ιατρίδης.

Για το θέμα με τις φερόμενες δηλώσεις του κ. Ιατρίδη σχετικά με την εξέλιξη των Υπαξ/κών ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε τις πολλές αντιφατικές απόψεις του , όταν:

I. 1.Την 11-8-2013 κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φαλτάϊτς του λέει «όπως όλοι οι ιπτάμενοι δεν γίνονται πτέραρχοι, έτσι και οι τεχνικοί να μην γίνονται όλοι Σμήναρχοι». Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, αν και εμείς έχουμε τη άποψη ότι μετά την αναβάθμιση της Σ.Τ.Υ.Α (και των Α.Σ.Σ.Υ, γενικότερα N.2913/01) θα έπρεπε να γίνει και αναβάθμιση και του καταληκτικού βαθμού. Παρά την άποψη αυτή του κ. Ιατρίδη ωστόσο, οι ακόλουθες θέσεις του αντιφάσκουν με την παρούσα.
II. 2.Στην επιστολή που μας έστειλε για δημοσίευση λέει ότι σε συνεύρεση με μέλη της Ε.Α.Α.Α είπε «……ειδικά στους ανώτατους βαθμούς, όπου τα κριτήρια πρέπει να είναι αυστηρότατα και θα πρέπει να προάγονται οι επίλεκτοι, όπως αντίστοιχα θα πρέπει να προάγονται σε Αξιωματικούς οι προερχόμενοι από τη ΣΤΥΑ με αυστηρά κριτήρια οι καλλίτεροι και οι πιο κατάλληλοι.»
III. 3.Στην ίδια συνεύρεση αναφέρει ότι είπε επίσης «εάν η ηγεσία θέλει να λύσει το πρόβλημα, να φτιάξει ένα νόμο ιεραρχίας και προαγωγών αντίστοιχο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και της Αμερικής».
 
Είναι προφανές ότι οι εκφρασθείσες απόψεις της 1ης περίπτωσης αντίκεινται στο πνεύμα και στις απόψεις όσων ανέφερε στις περιπτώσεις 2 και 3, οι οποίες κατατείνουν σαφώς στην μη εξέλιξη των αποφοίτων της Σ.Τ.Υ.Α (και κατά συνέπεια όλων των Α.Σ.Σ.Υ) σε Αξιωματικούς. Είναι σε τελική ανάλυση απόψεις που είχαν εκφραστεί μέσα από το περιβόητο απαράδεκτο προσχέδιο περί Ιεραρχίας και Εξέλιξης των Αξιωματικών, το οποίο είχε συνταχθεί από επιτροπή με προεδρεύοντα Υποπτέραρχο (Ι) το 2008 και είχε διαρρεύσει πριν κατατεθεί στην ηγεσία των Ε.Δ. Τούτο ήταν τόσο προκλητικό, ώστε το είχαμε αμέσως καταδικάσει και μετά από οργανωμένες ενημερώσεις της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας είχε αποσυρθεί, για να ακολουθήσουν δύο νεώτερα επί του ιδίου θέματος, τα οποία είχαν μεν σημαντικές βελτιώσεις - ιδιαίτερα σε ότι αφορούσαν τα Α.Σ.Σ.Υ - χωρίς όμως να περιληφθούν αναγκαίες σημαντικές βελτιώσεις. Τελικά με αιφνιδιαστική εν κρυπτώ κίνηση του τότε ΥΕΘΑ ψηφίστηκε βεβιασμένα σχετικό σχέδιο (Ν. 3883/10), με πολλές ατέλειες, που προκαλούν πολλές αδικίες και παράπονα όλων των προελεύσεων Αξιωματικών.
 

Τελευταία γινόμαστε αποδέκτες ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για πειράματα με βάση μοντέλα άλλων χωρών, για την εξέλιξη των αποφοίτων ανωτέρων σχολών της χώρας μας, παραβλέποντας ένα δοκιμασμένο από την Π.Α, άκρως επιτυχές μοντέλο για πάνω από 60 χρόνια με επαίνους και γενική αναγνώριση από το σύνολο σχεδόν των ηγεσιών της Π.Α, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Σ.Τ.Υ.Α για την οποία κόπτονται. Μεγάλη αγωνία και καλή ευκαιρία, φαίνεται, για απότιση ευγνωμοσύνης σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, «αναγνωρίζοντας» τη συμβολή τους, όταν ως εν ενεργεία χειριστές είχαν εξασφαλίσει την ασφαλή προσγείωσή τους μετά από κάθε πτήση!! Ενδεχόμενα, αυτός ο προβληματισμός να ήταν και απόρροια της γενικής διαπίστωσης από την κοινή γνώμη, αλλά και από επίσημες αρμόδιες στρατιωτικές αρχές εκτός Ελλάδος για υπεράριθμους συγκριτικά ανώτατους Αξιωματικούς, οπότε διαγράφοντας τους Αξιωματικούς των Α.Σ.Σ.Υ, ίσως θα βελτιωνόταν και η υπόψη «κακή» διαπίστωση!
Π

ρος το τέλος της επιστολής του ο κ. Ιατρίδης, αδικαιολογήτως κατά την ταπεινή μας γνώμη, βάλλει κατά του Προέδρου του Συλλόγου μας για την άρνηση του να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στα Χανιά και την Λάρισα. Γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ και εξεδόθη ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε στην σελίδα μας ως εξής « Συνάδελφοι, μετά την εμμονή των τριών Ενώσεων για την μη στήριξη στους εν ενεργεία συναδέλφους μας, η θέση του Συλλόγου είναι να μη συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συγκέντρωση των Χανίων την 17/04/2013 της Λάρισας την 30/05/2013 , πλην όμως καλεί τα μέλη του να αποφασίσουν την συμμετοχή τους κατά την κρίση τους.»
        

Θεωρούμε ότι διαστρεβλώνεται η απόλυτη αλήθεια όταν από την μία στην επιστολή του ο κ. Ιατρίδης μνημονεύει αναληθή γεγονότα τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το γεγονός της δημοσίευσης μας και από την άλλη υπεραμύνεται της ενότητας και να κατηγορεί άλλους. Μήπως πρέπει να του θυμίσουμε ότι ο ίδιος και οι δύο άλλοι Πρόεδροι των Ε.Α.Α.Σ και Ε.Α.Α.Ν δυναμίτισαν την ενότητα του αγώνα μας μετά την άρνησή τους να μην εκδώσουν ανακοίνωση στήριξης για τους «διωγμούς» των εν ενεργεία συναδέλφων μας, την παρουσία των οποίων είχαν επιζητήσει από τον Πρόεδρο του ΣΥΣΜΕΔ κατά την διάρκεια διεξαγωγής των τότε Σ.Ο.Δ;

Κλείνοντας θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

1. Ο Σύλλογος Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α εκπροσωπεί περίπου 12500 εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους.
2. Είμαστε ανεξάρτητος Σύλλογος με ιστορία 31 ετών (ο αρχαιότερος Σύλλογος στον χώρο των Ε.Δ) και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό και πλήρως κατανοητό από όλους.
3. Ο θεσμός του Προέδρου πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστός κατ’ αρχήν από όλα τα Μέλη του Συλλόγου μας καθώς επίσης και από όλους τους σχετικούς με τις Ένοπλες Δυνάμεις φορείς Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ.
4. Οι όποιες αποφάσεις στο Δ.Σ συζητιούνται και λαμβάνονται σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου δημοκρατικά με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι με την «ενός ανδρός αρχή».
5. Ο Σύλλογος μας μάχεται πάντα για τα δίκαια αιτήματα των μελών του και υπερασπίζεται τα κεκτημένα με αγώνες δικαιώματα των μελών του χωρίς να εμπλέκεται σε οποιασδήποτε μορφής σκοπιμότητες.
6. Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι επιθυμούμε μία Ένωση δυνατή η οποία να μάχεται με πάθος για τα συμφέροντα των μελών της και σε αυτή την κατεύθυνση θα σταθούμε αρωγός της επειδή ως γνωστόν περίπου το 60% των μελών της ΕΑΑΑ είναι προερχόμενοι από την Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας.
Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να δείξουν αυτοσυγκράτηση μιας και κατακλυζόμαστε από επιστολές συμπαράστασης και συνέχισης του δίκαιου αγώνα μας. Διότι ως γνωστόν «το δίκαιο και η αλήθεια επικρατούν πάντα»
                                                              Το Δ.Σ του Σ.Α.Σ      
 
Διαβάστε ακόμη:

Ποιο ήταν το πολύτιμο δώρο στη ΠΑ για τη γιορτή της - Φωτογραφίες

Καθηλωμένα ...από "τακάκια" αεροπλάνα της ΠΑ για 13600 ευρώ!!! Γιατί φθάσαμε ως εδώ;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ