Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Γενεύη ο Λαβρόφ για το Ιράν

09.11.2013 | 14:20
Στη Γενεύη έφθασε σήμερα το πρωί ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για να συμμετάσχει στις διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στις οποίες θα πάρει μέρος και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ θα συμμετάσχει στις διεθνείς συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και Γερμανία.

"Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα", δήλωσε στη Μόσχα επίσημη πηγή, η οποία δεν κατονομάσθηκε.

Όπως μετέδωσε εξάλλου σήμερα το κινεζικό κρατικό ραδιόφωνο, στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης θα συμμετάσχει και ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, ανέτρεψαν τα επίσημα προγράμματά τους για να βρεθούν στη Γενεύη, με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ οι μεγάλες δυνάμεις πρέπει "να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία" που δίνουν οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, στις οποίες έχει σημειωθεί "πολύ σημαντική πρόοδος".

"Οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο και συνεχίζουν να σημειώνουν. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχουμε ακόμα να λύσουμε σημαντικά θέματα και βεβαίως δεν έχουμε ακόμα τελειώσει. Πρέπει να αφιερώσουμε πολύ χρόνο και προσοχή στη διάρκεια της ημέρας", τόνισε ο Χέιγκ.

"Όλοι οι υπουργοί που βρίσκονται εδώ γνωρίζουν ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία με τις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την εκμεταλλευτούμε για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταφέρει να επιτύχει εδώ και καιρό", πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Ο Χέιγκ εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να πει ότι "θα υπάρξει συμφωνία απόψε".

"Εάν όμως δεν υπάρξει (συμφωνία), θα πρέπει να συνεχίσουμε κατά τις προσεχείς εβδομάδες, χτίζοντας πάνω στην πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί. 'Ομως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, πολλά θέματα έχουν επιλυθεί με ικανοποιητικό τρόπο", τόνισε ο Χέιγκ.

Ο βρετανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να φανούν "διαλλακτικές".

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Χέιγκ τόνισε ότι πρέπει να περιμένει κανείς μια συμφωνία για να μπορεί να κάνει σχόλιο και ζήτησε από όλους να "κάνουν υπομονή".


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ