Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΓΕΝ

Στην Ελλάδα ο Αμερικανός Διοικητής ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρική - Τι συζήτησε με τον ΑΓΕΕΘΑ

11.05.2018 | 18:31
Επίσημη Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε σήμερα 11 Μαΐου 2018 ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων Νεαπόλεως και των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής των ΗΠΑ (Commander Allied Joint Force Command Naples, US Naval Forces Europe-US Naval Forces Africa).

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο “ΠΑΠΑΓΟΥ” όπου και έλαβε χώρα η επίσημη τελετή υποδοχής του Διοικητού  Admiral James G. Foggo III USN, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.Τι συζήτησε με τον ΑΓΕΕΘΑ


Κατά τις διμερείς επαφές με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας.Παράλληλα, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, υπό το πρίσμα της πρόσφατης συνάντησης στην Ουάσιγκτον,
του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογο του, General Joseph F. Dunford USMC, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και στις ειδικές επιχειρήσεις.Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε μεταξύ άλλων:

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Απτό παράδειγμα αυτών των πρωτοβουλιών αποτελεί ο σχεδιασμός υλοποίησης άσκησης ειδικών δυνάμεων Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας και Ρουμανίας στην Ελλάδα τον προσεχή Ιούνιο.Τη συμμετοχή μονάδων των Ελληνικών ΕΔ σε επιχειρήσεις προβολής ασφάλειας στην περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος της νότιας πτέρυγας της συμμαχίας (OPS KFOR, SEAGUARDIAN, SOPHIA, UNIFIL).

Τη σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και μονάδων του ΠΝ των ΗΠΑ.Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές ΕΔ στο Αιγαίο.
Κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, ο Admiral James G. Foggo III USN ενημερώθηκε για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των Ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων όπου και ενημερώθηκε για την οργάνωση, λειτουργία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του.

Η συνάντηση με τον ΑΓΕΝ

Επιπρόσθετα, ο Admiral James G. Foggo III USN συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο ρόλος του ΠΝ ως παράγοντα ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, και η περαιτέρω αναβάθμιση της πολύ καλής διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης.Στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 10 Μαΐου, ο Admiral James G. Foggo III USN επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος ΠΝ, και ακολούθησε ενημέρωσή του για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του ΑΣ. Επίσης, παρακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων προσομοιωτή επιθέσεων Υποβρυχίων και επισκέφθηκε το Υποβρύχιο ‘’ΜΑΤΡΟΖΟΣ’’ και την Πυραυλάκατο ‘’ΡΙΤΣΟΣ’’. 


 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ