Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

13.07.2015 | 11:38
Επειτα από δύο εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, η ώρα της κρίσης πλησιάζει στη Βιένη, καθώς οι διαπραγματευτές του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων έχουν ακόμη να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια για την επίτευξη μίας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Μένουν ακόμη σημαντικά θέματα προς διευθέτησιν", δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος το απόγευμα περιορίζονατς της ελπίδες για επικείμενη ανακοίνωση συμφωνίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χθες από τη Βιένη ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα."Εχουμε ακόμη δουλειά και δεν θα ανακοινωθεί απόψε συμφωνία...επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει αύριο (Δευτέρα) παράταση" της προθεσμίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, νωρίτερα ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έδωσε τη διαβεβαίωση ότι "το τεχνικό μέρος των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει".
Μένει το πιο δύσκολο μέρος, των πολιτικών διευθετήσεων για να ολοκληρωθεί ένα κείμενο εκατό σελίδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών, ενώ ο γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς ανέβαλε ταξίδι του στην Αφρική για να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική της φάση.

Από την Τεχεράνη, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι "πολύ κοντά". "Εχουμε κάνει μακρύ δρόμο. Πρέπει να φθάσουμε σε μία κορφή, στην οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά. Είμαστε τόσο κοντά, που, εάν κοιτάξουμε από κάτω, έχουμε την εντύπωση ότι έχουμε φθάσει, αλλά, όταν κοιτάξουμε από ψηλά, καταλαβαίνουμε ότι μένουν ακόμη μερικά βήματα", είπε ο πρόεδρος του Ιράν, για να προσθέσει: "Ευχαριστώ τον Θεό, τήρησα τις εκλογικές μου υποσχέσεις για τη διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος".

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ