Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε φέρνει η Κύπρος την τουρκική Navtex

20.02.2018 | 21:21
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε φέρνει η Κύπρος την τουρκική Navtex.Συναγερμός σήμανε στην Κύπρο μετά την ανανέωση της τουρκικής navtex μέχρι και τις 10 Μαρτίου.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συσκέπτεται με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις Υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το πλάνο αντίδρασης στο τετελεσμένο της Τουρκίας, που οδηγεί σε de facto διακοπή του ενεργειακού προγράμματος, αναφέρει το sigmalive.com.

Πυρετώδεις συσκέψεις


Μετά την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης θα δεχθεί την πρέσβη των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, τονίζει δημοσίευμα της Καθημερινής.Σημειώνεται ότι λόγω και της σοβαρότητας της κατάστασης, η επίσημη πληροφόρηση είναι σχεδόν κλειστή, αλλά κάποια σημαντικά στοιχεία τα αναφέρει το sigmalive.

Ακόμα ο Νίκος Αναστασιάδης αύριο θα ενημερώσει το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών. Πρόκειται για μια κρίσιμη κυριολεκτικά σύσκεψη, καθώς από αυτή θα εξαχθούν οι τελικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της Λευκωσίας.

Οι επί χάρτου ασκήσεις χαράσσονται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τους Υπουργούς Εξωτερικών, Αμύνης και Ενέργειας, τεχνοκράτες των εν λόγω Υπουργείων, τον επικεφαλή του διπλωματικού γραφείου, στρατιωτικούς και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης η Κύπρος - Τι θα συζητηθεί στο Προεδρικό

Σύμφωνα με το sigmalive, από αυτά προκύπτει πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.
Αυτό συμβαίνει διότι οι σκέψεις της Λευκωσίας, κινούνται σύμφωνα με πηγή από το Προεδρικό, σε δύο επίπεδα.

Συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος σε άλλα οικόπεδα για τα οποία αδειοδοτήθηκαν εταιρείες με μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή, βλέπε οικόπεδο 10, αφήνοντας πίσω το θαλασσοτεμάχιο τρία. Σενάριο όμως που έχει, δύο πολύ σημαντικά μειονεκτήματα. Πρώτον, θα είναι μια σαφής ήττα που θα δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο και δεύτερον, ουδείς εγγυάται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει και στο 10, δεδομένου ότι ούτε το 3 είτο υπό αμφισβήτηση.

Το δεύτερο σενάριο είναι Κύπρος και Ελλάδα να διακόψουν, δια του δικαιώματος αρνησικυρίας κάθε συμφωνία Τουρκίας με Ε.Ε,. Αυτό βεβαίως το χαρτί θα το παίξει ο Πρόεδρος, αν προκριθεί ως επιλογή, τις αμέσως επόμενες ώρες στη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, με προειδοποιήσεις που θα ακουμπούν και την προγραμματισμένη Σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας στη Βάρνα, στις 24 Μαρτίου. Αυτό όπως τονίζει το sigmalive είναι το σενάριο που συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα.

Μια τέτοια κίνηση, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει εν αρχή μοχλό πίεσης προς τους εταίρους, ώστε να κινητοποιηθούν επιτέλους επί του πρακτέου. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορούμαστε από πηγή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, η διπλωματία των τελευταίων ημερών, που κατέρρευσε οριστικά, δεν ήτο κάτι άλλο παρά μόνο συμβουλευτική όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά δυστυχώς και προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για εξάλειψη των εντάσεων μέσω διαλόγου με επίκεντρο το Κυπριακό.

Μια απροθυμία σαφούς παρέμβασης προς την ασκούσα πολιτική κανονιοφόρων Άγκυρα, που απογοήτευσε τα μάλα τη Λευκωσία.

Αυτή είναι μια στάση που προφανώς εξέθρεψε την Τουρκική επιδρομική πολιτική στην περιοχή κι αυτό χωρίς να είναι δεδομένο, πως αν η διεθνής κοινότητα διαφύλασσε το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία θα σκεφτόταν διπλά και τρίδιπλα.

Σε ετοιμότητα για μετακίνηση το ιταλικό γεωτρύπανο

Tέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το γεωτρύπανο Saipem 12000,βρίσκεται σε διαδικασίες μετακίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, που ήταν σε λειτουργία από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου, οπότε και σταμάτησε την πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Ωστόσο για την ώρα δεν θα φύγει από την περιοχή, αφού αναμένονται αποφάσεις μετά τις υπό εξέλιξη διαδικασίες συντονισμού μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΕΝΙ. Περισσότερα για το γεωτρύπανο στο newsit.com.cy

Με πληροφορίες από Καθημερινή, http://www.sigmalive.com/, philenews
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ