Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Στην Κροατία ο Σέρβος πρόεδρος

12.02.2018 | 15:42
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μεταβαίνει στη Σερβία σήμερα μεταφέροντας μήνυμα "ειρήνης και σταθερότητας". 

Διήμερη επίσκεψη στην Κροατία πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στις συναντήσεις που θα έχει στο Ζάγκεμπ με την ομόλογο του Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και τους εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας θα κυριαρχήσουν οι διμερείς σχέσεις οι οποίες το τελευταίο διάστημα διανύουν περίοδο κρίσης. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι μεταβαίνει στο Ζάγκρεμπ με πρόθεση να συμβάλει στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας. «Μεταβαίνω στην Κροατία με την επιθυμία να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ειρήνη και σταθερότητά είναι το μήνυμα που μεταφέρω» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς πριν αναχωρήσει για το Ζάγκρεμπ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι έχει συναίσθηση του γεγονότος ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και τις αιτιάσεις της κροατικής πλευράς για το ρόλο του Βελιγραδίου στον πόλεμο την δεκαετία του ΄90, δήλωσε ωστόσο ότι θα δώσει την κατάλληλη απάντηση και δεν θα επιτρέψει την ταπείνωση της Σερβίας.

Οι προβληματικές σχέσεις  τους ξεκινούν από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο 

Τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βαρύνει κυρίως το παρελθόν. Τα προβλήματα ξεκινούν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και φτάνουν μέχρι την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους πρόσφατους πολέμους. Οι Κροάτες ναζιστές ΄΄Ούστασι΄΄ και οι Σέρβοι εθνικιστές ΄΄Τσέτνικ΄΄, που συνεργάστηκαν με τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, αποτελούν και σήμερα κύριο θέμα της πολιτικής ρητορικής στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο πόλεμος την περίοδο 1991-95 επίσης συντηρεί το κλίμα έντασης. Το ανησυχητικό είναι ότι σ' αυτή την αντιπαράθεση, η κάθε πλευρά υποβαθμίζει τα εγκλήματα των ημετέρων και προβάλλει μόνο εκείνα που διέπραξαν οι αντίπαλοι. Τα επίκαιρα ζητήματα που δυσχεραίνουν τις σχέσεις των δύο χωρών επηρεάζονται επίσης από το παρελθόν. Η οριοθέτηση των συνόρων, οι μειονότητες, οι σχέσεις των Εκκλησιών και τελευταία οι πολεμικές αποζημιώσεις, που ζητάει η Κροατία, αποτελούν τροχοπέδη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας.

H επίσκεψη είνα αποτέλεσμα πιέσεων της ΕΕ λένε πολιτικοί παρατηρητές

Πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ συμφωνούν ότι η σημερινή επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Κροατία είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι απόρροια της βούλησης των πολιτικών ηγεσιών των δύο χωρών. Ο κροατικός Τύπος εκτιμά ότι η επιμονή των Βρυξελλών ανάγκασε την Κολίντα Γράμπαρ-Κιτάροβιτς να απευθύνει πρόσκληση στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ενώ, από την άλλη, το μήνυμα προς τη Σερβία, που εκφράστηκε με την πρόσφατη δήλωση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι ΄΄οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ θα πρέπει πρώτα να λύσουν όλα τα προβλήματα με τους γείτονες΄΄, λειτούργησε καταλυτικά για να αποδεχθεί ο πρόεδρος της Σερβίας την πρόσκληση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ