Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή ο Αναστασιάδης για την άτυπη σύνοδο της Ε.Ε.

21.02.2018 | 16:33
Πρώτη δημοσίευση: 2018-02-21 15:46:08
Τελευταία ενημέρωση:2018-02021 16:33:08

Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται  την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για την άτυπη σύνοδο της Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ,  τις οποίες το Συμβούλιο Αρχηγών στην Κύπρο καταδίκασε ομόφωνα,  ενώ παράλληλα θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα 21.2.2018 το πρωί ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, και στήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Αρχηγών ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της Κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η Κυβέρνηση.

Ήδη από χθες το βράδυ 20 Φεβρουάριου ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε σύσκεψη με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις Υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το πλάνο αντίδρασης στο τετελεσμένο της Τουρκίας, που οδηγεί σε de facto διακοπή του ενεργειακού προγράμματος, όπως είχε τονίσει το sigmalive.com.

Σημειώνεται, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες. Τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να απασχολήσουν θέματα, που άπτονται της μετάβασης στον νέο θεσμικό κύκλο από το 2019. Επίσης, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα πρέπει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις προτεραιότητες της Ε.Ε. μετά το 2020.

Ακόμα, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για το Σαχέλ, η οποία έχει στόχο να κινητοποιήσει τις διεθνείς προσπάθειες που σχετίζονται με την παροχή πολιτικής στήριξης, καθώς και την ασφάλεια και την ανάπτυξη στο Σαχέλ, επίσης να τονίσει τον καίριο ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει στις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος από την 1η Μαρτίου θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ