Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Τουρκία - Δημοψήφισμα: Στις κάλπες σήμερα οι Τούρκοι της Γερμανίας

27.03.2017 | 11:00
Περίπου 1,4 εκατομ. Τούρκοι μπορούν από σήμερα να ψηφίσουν στη Γερμανία για το τουρκικό δημοψήφισμα. Σημειώνεται ότι το τουρκικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του Προέδρου Ερντογάν.

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου. Η κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Γιασάρ Αϊντίν, μέλος του Ιδρύματος Ευρώπη-Τουρκία στο Αμβούργο, υποστηρίζει όπως γράφει η DW, ότι για την κυβέρνηση στην Άγκυρα κάθε ψήφος μετράει. Οι Τούρκοι της Γερμανίας δεν έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «Ναι», γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στο επιτελείο του Ερντογάν

Ακόμα σχετικά με το αν οι Τούρκοι της Γερμανίας είναι καλά πληροφορημένοι για τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή τους, η Γιασάρ Αϊντίν είπε «Νομίζω πως δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι πως λείπει γενικότερα η σφαιρική πληροφόρηση. Στην Τουρκία επικρατεί μεγάλη πόλωση και το σημαντικό δεν φαίνεται να είναι τι λέει κανείς αλλά ποιος το λέει».

Ο τρόπος πληροφόρησης των Τούρκων της Γερμανίας είναι η τηλεόραση, οι εφημερίδες και το facebook. Σύμφωνα με την Γιασάρ Αϊντίν οι περισσότερες εκπομπές είναι φιλικά διακείμενες προς την τουρκική κυβέρνηση. Οι πολίτες που τάσσονται υπέρ του «Όχι» δεν έχουν τη δυνατότητα να εισακουστούν. Όσο για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ψηφίζουν είναι «περισσότερο με βάση το ένστικτο και την πολιτική θέση». Ακόμα όμως και αυτοί που ψηφίζουν «Όχι» πολλές φορές δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται.

Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία έχει δεχθεί μεγάλες επικρίσεις. Εκφράζονται φόβοι πως η Τουρκία μετατρέπεται σε μια δικτατορία χρησιμοποιώντας όμως ένα δημοκρατικό μανδύα μέσω του δημοψηφίσματος.

Επιπλέον, στην ερώτηση της Deutsche Welle εάν οι επικρίσεις αυτές φθάνουν στους Τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία, η κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Γιασάρ Αϊντίν απαντά πως «οι επικρίσεις αγγίζουν περισσότερο τους πολίτες που τείνουν να ψηφίσουν ούτως ή άλλως «Όχι». Η αντιπολίτευση πολύ δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει συντηρητικούς ψηφοφόρους».

Τέλος, σχετικά με την επιρροή που έχουν τα γερμανικά ΜΜΕ στην έκβαση του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, η ειδικός εκτιμά πως αυτή δεν είναι μεγάλη. «Υπάρχουν πολλοί λίγοι που διαβάζουν γερμανικές εφημερίδες. Αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Η αρνητική ειδησεογραφία, η κριτική, οδηγεί τους συντηρητικούς σε πεισματικές αντιδράσεις. Πολλοί πιστεύουν πως ο Ερντογάν δεν δέχεται επιθέσεις από τη Δύση, όχι επειδή δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά επειδή θέλει να κάνει ισχυρή την Τουρκία».

Εξίσου, ενδιαφέρουσα είναι και η προσέγγιση του κ. Ağırdır,γενικού διευθυντή της εταιρείας ερευνών της Κωνσταντινούπολης, Konda.
O ίδιος τόνισε ότι η πόλωση είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή και ότι επειδή ακριβώς θα επιμείνει το αποτέλεσμα δεν θα είναι ακόμα ορατό.

Πληροφορίες από dw.com, hurriyetdailynews.com 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ