Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Στόλτενμπεργκ: Άριστη η συνεργασία ΝΑΤΟ - Σερβίας

31.03.2015 | 14:33
Το ΝΑΤΟ έχει άριστη συνεργασία με τη Σερβία και σέβεται την απόφασή της να μην επιδιώκει ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Η Σερβία είναι κυρίαρχη χώρα και έχει δικαίωμα να λαμβάνει μόνη της αποφάσεις για την ασφάλειά της" ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του Κροάτη ευρωβουλευτή, Τονίνο Πιτσούλα για το πώς βλέπει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Σερβίας και Ρωσίας κοντά κροατικά σύνορα.

Η Σερβία συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις και με το ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο πρόσφατα συναντήθηκα, μου είπε ότι επιθυμεί ακόμη περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί μας και εγώ το χαιρετίζω, τόνισε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμα κάθε χώρας, οπότε και της Σερβίας να μην προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ "τουλάχιστον όχι αμέσως", είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι η συνεργασία με τη Σερβία είναι άριστη.

Ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επισήμανε ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι καλό παράδειγμα κοινής δράσης.
"Στα Δυτικά Βαλκάνια βλέπουμε ένα θαυμάσιο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών" σημείωσε και ανέφερε ως υπόδειγμα αλληλοσυμπληρωματικού έργου τις αποστολές KFOR (ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο) και Eulex (αποστολή της ΕΕ για την επιβολή του νόμου στο Κόσοβο).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα στηρίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της KFOR, ενώ η ΕΕ μέσω της Eulex βοηθά στην εδραίωση του κράτους δικαίου στο Κόσοβο.
"Αυτό αποδεικνύει ότι μπορούμε να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον και να ενισχύουμε την ασφάλεια, όχι μόνο σε αυτή την περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη" τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αντιμέτωπα με πολυάριθμες προκλήσεις και ανέφερε τη διαμάχη ΠΓΔΜ - Ελλάδας για το όνομα και την καθυστέρηση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που εμποδίζουν τις χώρες στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση.
Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, το οποίο επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει ακόμη λάβει πρόσκληση, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι για το θέμα αυτό θα ληφθεί απόφαση στο τέλος του έτους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ