Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

NATO

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία

24.06.2015 | 16:03
Τη διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα των εξοπλισμών», παρείχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτιμώντας πως η στρατιωτική ενίσχυση της Ατλαντικής Συμμαχίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αποτελεί απάντηση στις «επιθετικές ενέργειες (της Ρωσίας) στην Ευρώπη».

«Το ΝΑΤΟ δεν θα παρασυρθεί σε μια κούρσα των εξοπλισμών, οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε την ασφάλεια των χωρών μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Η προσάρτηση τμήματος μιας επικράτειας δεν είναι αμυντική, είναι μια πράξη επίθεσης», υπογράμμισε αναφορικά με την Κριμαία. «Η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει στρατεύματα, δυνάμεις, εξοπλισμό για να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για επιθετικές πράξεις στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ οφείλει να απαντά όταν το περιβάλλον της ασφάλειας αλλάζει», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι τα δεδομένα άλλαξαν ανατολικά της συμαχίας, όμως επίσης στο νότο κυρίως με την ανάδυση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2014 μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική ενίσχυση, πολλαπλασιάζοντας τα γυμνάσια, δημιουργώντας μια δύναμη που θα μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε 48 ώρες και επιπλέον διπλασιάζοντας το μέγεθος της δύναμης ταχείας αντίδρασης (NRF) που διαθέτει.
Τα μέτρα αυτά καταγγέλθηκαν από τη Μόσχα και κάνουν ορισμένους να εκφράζουν φόβους για επιστροφή σε μια αντιπαράθεση, όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Τα μέτρα αυτά είναι «αμυντικά, αναλογικά και σύμφωνα με όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις μας», διαβεβαίωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο ίδιος χαιρέτισε την ανακοίνωση για την εγκατάσταση σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ βαρέων αμερικανικών όπλων, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, που έγινε χθες από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ στο Ταλίν. «Είναι βαρέα όπλα για γυμνάσια», υπενθύμισε. 
 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ