Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στόχος των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων η πλήρης ανακατάληψη του Μαλί

21.01.2013 | 10:45
Οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις εδραίωσαν χθες τις θέσεις τους στο Μαλί και κατευθύνονται προς την πόλη Ντιαμπαλί, κατά τις επιχειρήσεις με στρατηγικό στόχο, όπως ανακοινώθηκε χθες στο Παρίσι, την "πλήρη ανακατάληψη" της χώρας, τμήμα της οποίας ελέγχεται από ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες. Παράλληλα, πολλές χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για αυξημένη διεθνή βοήθεια.

Νέες 'επιχειρήσεις τρομοκρατίας΄ εναντίων των χωρών που συμμετέχουν στο Μαλί


Η ομάδα των τζιχαντιστών που οργάνωσε την επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου στην έρημο της Αλγερίας, υποσχέθηκε "νέες επιχειρήσεις εναντίον όλων των χωρών που συμμετέχουν στην σταυροφορία" στο Μαλί, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της Μαυριτανίας.
"Υπενθυμίζουμε στους αδελφούς μας μουσουλμάνους την ανάγκη να κρατηθούν μακριά από εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών, κυρίως γαλλικών, για να προστατεύσουν τη ζωή τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας των μαχητών του Αλγερινού Μόχταρ Μπελμόχταρ, πρώην στελέχους του Aqmi.

Η Γαλλία δήλωσε οτι στόχος ειναι η πλήρης ανακατάληψη


Στη Γαλλία, ο υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε χθες ότι "στόχος είναι η πλήρης ανακατάληψη του Μαλί, δεν θα αφήσουμε θύλακες" αντίστασης, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η αφρικανική στρατιωτική δύναμη που αναπτύσσεται στη χώρα θα αντικασταστήσει σύντομα τις δυνάμεις της γαλλικής επέμβασης.

Ο γάλλος υπουργός Αμυνας έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5 τη διαβεβαίωση ότι οι επτά γάλλοι όμηροι στο Σάχελ είναι ζωντανοί, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των οικογενειών τους με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο μεταξύ επί του πεδίου, οι γαλλικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις φτωχά εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί. Γάλλοι και μαλινέζοι στρατιώτες κατευθύνονται προς την πόλη Ντιαμπαλί, στο δυτικό Μαλί, η οποία κατελήφθη πριν από μία εβδομάδα από τις δυνάμεις των ισλαμιστών και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε εν μέρει στις 17 Ιανουαρίου, μετά τις επιδρομές της γαλλικής αεροπορίας.

Φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων αναχώρησε τα χαράματα από την πόλη Νιόνο, 350 βορειοδυτικά του Μπαμακό, στην οποία είχαν αναπτυχθεί χθες οι γαλλικές δυνάμεις, με κατεύθυνση την πόλη Ντιαμπαλί. Οι δυνάμεις της γαλλικής επέμβασης προωθήθηκαν επίσης χθες προς την πόλη Σεβαρέ, 630 χιλιόμετρα βορειο-ανατολικά του Μπαμακό, η οποία διαθέτει αεροδρόμιο και είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις επιχειρήσεις προς Βορράν.

Στο μεταξύ, και άλλες χώρες ανταποκρίθηκαν χθες στα αιτήματα της Οικονομικής Κοινότητας των Χωρών της Δυτικής Αφρικής για επιμελητειακή βοήθειας στην ανάπτυξη της Διεθνούς Αποστολής Υποστήριξης στο Μαλί.

Το Βερολίνο υποσχέθηκε πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις αφρικανικές χώρες κατά τη διάσκεψη των δωρητών στις 29 Ιανουαρίου, ενώ επιμελητειακή υποστήριξη έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν η Ρωσία και ο Καναδάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι γυρεύουν οι Έλληνες στο Μάλι; Άρθρο του Χ.Καπούτση

Μαλί: 700.000 άνθρωποι αναμένεται ότι θα ξεριζωθούν

Συνδρομή της Ελλάδος στην αποστολή Στρατιωτικών Δυνάμεων ΕΕ στο Μάλι 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ