Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Stratfor: Οι ελιγμοί του Ερντογάν κάνουν τα θεμέλια του κεμαλισμού να τρίζουν

23.04.2013 | 00:30
Το φιλόδοξο σχέδιο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία των Κούρδων και ταυτόχρονα με την αναδιοργάνωση του τουρκικού πολιτικού συστήματος ειναι ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να θίγονται οι θεμελιώδες αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας όπως τις πρόεβλεψε ο Μουσταφα Κεμάλ Ατατούρκ.

Και βέβαια όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορα εμπόδια στα σχέδια του.

Η ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor  έχει ενδιαφέρον:

"Ο Ερντογάν προσπαθεί να προχωρήσει σ'ενα ολοκληρωμένο ειρηνευτικό σχέδιο με το PKK που θα οδηγήσει στην απόσυρση, επιλεκτική αμνηστία και τον ενδεχόμενo αφοπλισμό των Κούρδων ανταρτών στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν εν τω μεταξύ προσπαθεί να αποκτήσει την υποστήριξη των Κούρδων απο την ειρηνευτική διαδικασία κατι που κατ επέκτασην θα του δώσει και αρκετούς ψήφους για ενα συνταγματικό δημοψήφισμα. Αυτο θα μετατρέψει την Τουρκία από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα προεδρικό σύστημα κάνοντας έτσι εφικτό να συνεχίσει να 'οδηγεί' την Τουρκία ο Ερντογάν -αυτη την φορά ως πρόεδρος - μετα τις προγραμματισμένες εκλογές του 2015.

Αυτο το σχέδιο βέβαια εχει και διαφορες επιπλοκές. Τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - το Ρεπουμπλικανικό Λαικό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κίνηματος - έχουν μποϊκοτάρει την κοινοβουλευτική επιτροπή για την επίβλεψη της ειρηνευτικής διαδικασίας του PKK, αφήνοντας το κυβερνών κόμμα του Ερντογαν - AKP - με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Χωρίς την υποστήριξη των άλλων κομμάτων για την διαπραγμάτευση, το κόμμα του Ερντογάν πιθανώς να υποστεί ενα σκληρό πολιτικό χτυπημα, αν και όταν η ειρηνευτική διαδικασία εκτροχιαστεί.

Ενώ ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν ειχε συχνές συναντήσεις με μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας για την προώθηση των συνομιλιών με την Άγκυρα, το PKK ειναι ξεκάθαρο στη στάση που θα κρατήσει: μπορει τα όπλα του να 'σωπάσουν' αλλα ο αφοπλισμός θα ειναι μάλλον απιθανος.

Μέλη του ΡΚΚ που βρίσκοντα στο βόρειο Ιράκ και ζητούν αμνηστία και επιστροφή στην Τουρκία είναι επίσης δύσπιστοι ώς προς τις ικανότητες της Τουρκικης ηγεσίας. Αν λοιπον συνεχίσουν να μην πιστεύουν, το πιο ριζοσπαστικό σκέλος του PKK μπορεί να προσπαθήσει να εμποδίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μέσω βομβιστικών επιθέσεων - πιθανώς με την βοήθεια του Ιράν και της Συρίας.

Η διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης δεν πηγαίνει και πολύ καλύτερα καθώς περίπου το ήμισυ της χώρας διαφωνεί με την πρόταση για προεδρικό σύστημα. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναφέρεται ως «το τουρκικό έθνος (μιλλέτ)," αλλά το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας θέλει να αλλάξει αυτο και η Τουρκία να ονομάζεται "ο λαός της Τουρκίας." Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δήλωσε και στη συνέχεια ανακάλεσε, την πρότασή του όπου η Τουρκία θα έπρεπε να ειναι "Οι κάτοικοι της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Ενώ η συζήτηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς σημασία σε τρίτους, η συγκεκριμένη διατύπωση είναι συναισθηματικά σημαντική στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μέσα από αυτή τη συνταγματική διαδικασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους, τα ίδια τα θεμέλια του τουρκικού κράτους έρχονται σε αμφισβήτηση. Κατά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας στις αρχές του 1920, ο Ατατουρκ (Ataturk) δημιούργησε μια καθαρή και αδιάλλακτη τουρκική ταυτότητα κυρίως για δυο λόγους:
  • για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας
  • για να αποφύγει τα δεινά που ταλανίζουν την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Αυτό σήμαινε ότι αρνήθηκε πολλές εθνικές ταυτότητες, εντός των ορίων της Τουρκικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων.

Ενενήντα χρόνια αργότερα, είτε το παραδέχεται είτε όχι, ο Ερντογάν επαναπροσδιορίζει εναν Ατατουρκικό (Ataturkian) πυρήνα για χάρη της επίλυσης της πολύχρονης εξέγερσης.
Οι ηγέτες του PKK έχουν μιλήσει ανοιχτά για ενα είδος «ομοσπονδιακού» μοντέλου που θα δώσει αυτονομία σε μια κουρδική περιοχή της Τουρκίας, ως τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας. Ο ίδιος ο Ερντογάν εχει αναφερθεί σε μια ιστορική επαρχία του Κουρδιστάν που υπήρχε στο οθωμανικό σύστημα βιλαετιού, κατι που έκανε πολλούς Κούρδους να χαρούν και πολλους Τουρκους εθνικιστές να φρίξουν!

Καθώς ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει την πολιτική δυναμική του και να ολοκληρώσει το σύνολο των διαπραγματεύσεων, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτική συζήτηση σχετικά με την εξέλιξη του τουρκικού κράτους.
Αν και αυτες ειναι συζητήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μια τέτοια συζήτηση με τόσο μεγάλο πολιτικό βαρος θα πάρει τον χρόνο της και φυσικά αυτο σημαίνει οτι δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εκλογών που θα ήθελε ο Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα "απρόθυμα" ραντεβού της Ελλάδας στα οποία ποτέ η Ρωσία δεν έρχεται! Αλήθειες και μύθοι

"To PKK θα γίνει πολιτικό κόμμα"

22 μήνες Αραβική άνοιξη, αλλά τίποτα δεν έχει ανθίσει
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ