Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Χερσαίο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Τι σημαίνει. Ανάλυση

04.12.2012 | 00:01
Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Aμερικανό Διοικητή - τον αντιστράτηγο Frederick Hodges -  και Τούρκο υποδιοικητή έχει το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, το οποίο εγκαινιάστηκε τις προάλλες  με σχετική κομπορυμοσύνη από την Αγκυρα. 
Το στρατηγείο αυτό δόθηκε στην Τουρκία στην θέση του Αεροπορικού Στρατηγείου Σμύρνης που καταργήθηκε- οι αεροπορικές επιτελικές αρμοδιότητες της Συμμαχίας μεταφέρθηκαν στην Γερμανία. Οι αλλαγές αυτές έχουν γίνει από το 2010-11 και υλοποιούνται τώρα σταδιακά.Στο νέο Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων της Σμύρνης υπηρετούν -σε θέσεις που η Ελλάδα επιδίωξε, κατά το ΓΕΕΘΑ- αριθμός Ελλήνων συνταγματαρχών και αρκετοί άλλοι Ελληνες χαμηλότερων βαθμών.

''Φούσκωσαν'' το προσωπικό!

Η Άγκυρα σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας από την απώλεια του Αεροπορικού Στρατηγείου και ότι το νέο Στρατηγείο είναι πάρα πολύ σπουδαίο, διαρρέει στα Τουρκικά ΜΜΕ διάφορα υπερβολικά  ιδίως για το προσωπικό που θα υπηρετεί στην Σμύρνη. Ενώ ο ίδιος ο αμερικανός αντιστράτηγος δήλωσε πως θα είναι - αρχικά - 50 με στόχο να γίνουν αργότερα 350, οι Τούρκοι ''φούσκωσαν'' τους αριθμούς.
Έτσι η  Sabah, με τον τίτλο «Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή, η Σμύρνη» έγραψε  ότι η βάση αυτή θα  ενισχυθεί με περίπου 1.000 στρατιωτών . Με την ενίσχυση στρατιωτών από την Ισπανία και Γερμανία, γράφει,  ο αριθμός προσωπικού στην βάση θα φθάσει τους 1.500. Κατ’ αυτόν τον τρόπο - συνεχίζει η γαμάτη έπαρση ''διαρροή'' στην εφημερίδα- το ΝΑΤΟ το οποίο μείωσε τον αριθμό προσωπικού από 13.000 σε 8.800, θα αναθέσει καθήκοντα στην Σμύρνη περίπου στο 18% των στρατιωτών του! Επίσης αναφέρει ότι η εγκατάσταση στην Σμύρνη έγινε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις που έγιναν στο ΝΑΤΟ και βάσει αυτών ''αποφασίστηκε ένα από τα σημαντικά και αποτελεσματικά στρατηγεία στην νέα δομή διοίκησης , να βρίσκεται στην Τουρκία''. Βεβαίως, όπως θα δούμε παρακάτω,  τα πράγματα δεν είναι έτσι, αφού άλλα επεδίωκε η Τουρκία...

Πως και γιατί έγινε η υποβάθμιση της Τουρκίας

Η κατάργηση του Αεροπορικού στρατηγείου Σμύρνης υποβάθμισε την θέση της Τουρκίας στην δομή του ΝΑΤΟ. Όπως έχει επισημάνει ο υποστράτηγος  ε.α Κ. Λουκόπουλος σε παλιότερη ανάλυσή του με την νέα δομή η  Τουρκία δεν θα έχει πλέον την δυνατότητα, που απέκτησε  το  2003,  όταν  μεταστάθμευσε  το  CC Air  από  την  Ιταλία ( Νάπολη)  στη  Σμύρνη,  να προβάλλει  μέσα από τις Συμμαχικές  διαδικασίες  αμφισβητήσεις επί των  κυριαρχικών  δικαιωμάτων  αλλά  και των διοικητικών και συντονιστικών αρμοδιοτήτων της χώρας μας. Βέβαια η Τουρκία «συνεπής» στην αναθεωρητική της πολιτική,  θα  συνεχίσει , εκτιμά ο κ Λουκόπουλος,   να  εγείρει  θέματα  όπως  το  καθεστώς  της    Λήμνου,  την στρατιωτικοποίηση  των  νησιών  Αιγαίου  κλπ.  Είναι  όμως  διαφορετικό,λέει,  τα «προβλήματα» (κατ’  ουσία  οι  μονομερείς  απαιτήσεις  της)  να  παραμένουν  σε  διμερές  επίπεδο  και  άλλο  να  εγγράφονται  οι  αμφισβητήσεις  της  σε  Νατοϊκό πλαίσιο,  καθόσον  αναγκάζεται  η  Συμμαχία  να  τηρεί  τη  γνωστή  απαράδεκτη πολιτική  των  ‘’ίσων  αποστάσεων’’    που  ευνοεί    τις  τουρκικές  αξιώσεις.  Τα περισσότερα  προβλήματα  στον  αεροπορικό  τομέα  ομολογουμένως    προέρχονταν από το Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης.

Πλέον  όμως  των  παραπάνω  θα  πρέπει  να  επισημανθεί, αναφέρει ο υποστρατηγος ε.α., ότι το  Ναυτικό Στρατηγείο  (CC Mar)  θα  είναι    τελικώς  στο  Northwood.  Η  Τουρκία  επιδίωξε  να μετεγκατασταθεί   το   Ναυτικό Στρατηγείο  από την Ιταλία στην χώρα τους. Αυτό έπρεπε  οπωσδήποτε  να  αποφευχθεί  και  τελικά  αποφεύχθηκε και είναι  μία  θετική  εξέλιξη καθόσον οι  νεοθωμανικές  ναυτικές  φιλοδοξίες  της Τουρκίας  δεν θα «στηριχθούν» σε ΝΑΤΟϊκές δομές.

 Θα κερδίσει κάτι η Τουρκία;

Αναγκαστικά, συνεχίζει την ανάλυσή του ο κ Λουκόπουλος, τίθεται το ερώτημα τι θα κερδίσει  η Τουρκία με την εγκατάσταση του Στρατηγείου αυτού;  Πρέπει να προβληματιστούμε;  Εκτιμούμε - καταλήγει - όχι ιδιαίτερα και αυτό διότι:
  • Η χώρα αυτή ευρίσκεται γεωγραφικά εγγύτερα σε  πιθανές περιοχές κρίσεων.
  •  Έχει  διαθέσει,  κατ’  επανάληψη,  Στρατηγείο  και    μεγάλο  αριθμό χερσαίων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.
  • Θα επωμιστεί το κόστος της υποστήριξης του φιλοξενούντος έθνους.
  •  Θα  επωμιστεί  το  πολιτικό  κόστος  από  ενδεχόμενη  ανάπτυξη  σε πιθανή κρίση στα μάτια του αραβικού κόσμου. 
  • Κυρίως  όμως  γιατί  οι  χερσαίες  δραστηριότητες  δεν  παράγουν  τα γνωστά προβλήματα του αεροπορικού ή ναυτικού τομέα για μας.  

Στα εγκαίνια πάντως ο ελληνικής καταγωγής Ανώτατος  Διοικητής  Ευρώπης του ΝΑΤΟ αμερικανός Ναύαρχος James Stavridis προφανώς για να χρυσώσει το χάπι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ εμπιστεύθηκε την Τουρκία σε κάθε της βήμα από την ένταξή της, ως εκ τούτου, και η Τουρκία μπορεί πάντα να εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ. Επίσης, αναφέρθηκε στη συμβολική σημασία της Σμύρνης ως έδρα του Διοικητηρίου του ΝΑΤΟ- ο νέος διοικητής τα είπε ακόμα πιο ...εντυπωσιακά!

Η νέα δομή 

Η νέα δομή  διαμορφώνεται ως εξής: 
Η  Συμμαχική  Διοίκηση  Επιχειρήσεων  (Allied Command Operations  ‐  ACO) παραμένει στο στρατηγικό επίπεδο με Επιτελείο της το SHAPE (Μόνς Βελγίου) και θα έχει πλέον υπό αυτήν :
  • Το  Διακλαδικό  Στρατηγείο  Δυνάμεων  στην  Νάπολη  της  Ιταλίας  (Joint Force HQ Naples).
  • To  Διακλαδικά  Στρατηγείο  Δυνάμεων  στo  Μπρούνσουμ  της  Ολλανδίας (Joint Force HQ Brunsum).

Στην  νέα δομή υπάρχουν και τα στρατηγεία, υπαγόμενα  πλέον  κατ’  ευθείαν  στην  ACO (SHAPE),με την αντίστοιχη    γεωγραφική  κατανομή:
  • Το Χερσαίο Στρατηγείο στην Σμύρνη (Izmir) Τουρκία.
  • Αεροπορικό Στρατηγείο στο Ραμστάιν (Ramstein) Γερμανία.
  • Ναυτικό Στρατηγείο στο Nορθγούντ ( Northwood) Ηνωμένο Βασίλειο.Σε  ότι  αφορά  στα  CAOC  από  τα  4  που  υφίσταντο  παραμείνουν  μόνο  2  -  στο Uedem  στην  Γερμανία  και    στο  Poggio Renatico  Ιταλία. Καταργούνται τα  CAOC της Λάρισας και Karup στη Δανία. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πούτιν "Τα Patriot είναι πεπαλαιωμένα συστήματα"
Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ για Στρατό Ξηράς στη Σμύρνη.
Ποιος Έλληνας θα διοικεί τους Patriot του ΝΑΤΟ στη Τουρκία 

ΣΧΟΛΙΑ