Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρατιωτική πτέρυγα έφτιαξαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

10.02.2014 | 07:02
Η Αίγυπτος κατηγόρησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής παράταξης με στόχο να επιτεθεί στις δυνάμεις ασφαλείας, μία κίνηση η οποία αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις κατά της ομάδας.
 
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση όπου ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν την ύπαρξη της στρατιωτικής μονάδας και κατονόμασε 12 ανθρώπους, οι οποίοι, όπως υποστήριξε αποτελούν μέλη αυτής. Δήλωσε επίσης ότι η ομάδα είναι υπεύθυνη για το θάνατο 5 αστυνομικών, τον περασμένο μήνα, στην επαρχία Μπενί Σουέφ.
 
Από τον Ιούλιο του 2013 οπότε και ο αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ανέλαβε την εξουσία της χώρας, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα και έκτοτε οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν σκοτώσει περίπου 1.000 μέλη της σε διαδηλώσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
 
Η Αδελφότητα από την πλευρά της, η οποία όπως υποστηρίζει αντιτίθεται στη βία, κατηγορεί τον Σίσι για πραξικόπημα και υπονόμευση της δημοκρατίας.
 
Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την υποστηριζόμενη από τον στρατό κυβέρνηση ότι καταπατά διαρκώς τα δικαιώματα των ανθρώπων και ευθύνεται για τις συνεχιζόμενες διαμάχες στη χώρα.

Συλλήψεις συνεργατών του Αλ Τζαζίρα


Η εισαγγελία του Καΐρου διέταξε τη σύλληψη ενός Αιγύπτιου, ο οποίος κατηγορείται για αλλοίωση φωτογραφιών που απέστειλε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Ειδήσεων, Αλ Τζαζίρα, και τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δικαστικές πηγές.
 
Οι Αιγυπτιακές αρχές έχουν συλλάβει αρκετούς δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα, έδρα του οποίου είναι το Κατάρ και κατηγορούν το ειδησεογραφικό δίκτυο για μεροληψία προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
 
Ο Χασάν Ελ Μπάνα κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα –μια προφανή αναφορά στην Αδελφότητα, σύμφωνα με το Ρόιτερς- και για την παραποίηση φωτογραφιών με σκοπό να βλάψει την εικόνα των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε η δικαστική πηγή.
 
Ο Μπάνα συνελήφθη το Σάββατο και διετάχθη σε κράτηση 15 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι κινήσεις του παρακολουθούνταν πριν από τη σύλληψή του και ότι είχε παράσχει στο αιγυπτιακό κανάλι του Τζαζίρα φωτογραφίες οι οποίες είχαν υποστεί επεξεργασία, ωστόσο ο ίδιος δεν είχε εργαστεί ποτέ για το κανάλι. Μια δικαστική πηγή ανέφερε ότι ο Μπάνα δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος και εργαζόταν ποτέ επίσημα στο Αλ Τζαζίρα.
 
Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, το Αλ Τζαζίρα χρηματοδοτείται από το κράτος του Αραβικού Κόλπου του Κατάρ, το οποίο αποτελούσε θερμό υποστηρικτή της Αδελφότητας. Οι σχέσεις του καναλιού με την Αίγυπτο έχουν ενταθεί από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ανατράπηκε ο Μόρσι.
 
Τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στο Κάϊρο έχουν κλείσει από τον Ιούλιο, όταν δέχθηκαν επιδρομή από τις δυνάμεις ασφαλείας.
 
Τον περασμένο μήνα, η εισαγγελία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα δικαστούν 4 δημοσιογράφοι, οι οποίοι όπως υποστήριξε εργάζονταν για το Αλ Τζαζίρα, με τις κατηγορίες ότι παρείχαν βοήθεια σε μέλη τρομοκρατικής ομάδας. Το ειδησεογραφικό δίκτυο χαρακτήρισε τις κατηγορίες παράλογες.
 
Τρεις δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα –ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, ο Καναδο-Αιγύπτιος Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μπαχέρ- συνελήφθησαν στις 29 Δεκεμβρίου στο Κάϊρο και παραμένουν υπό κράτηση μαζί με έναν τέταρτο δημοσιογράφο ο οποίος εργάζεται στο κανάλι.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ