Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Στρατωτικό ΤΑΙΠΕΔ: Γιατί είναι αναγκαία η λειτουργία του

15.10.2015 | 20:45
Του Κωνσταντίνου Φράγκου

Στον σημερινό κόσμο το μόνο πράγμα που
παρέχεται δωρεάν είναι το τυρί στη φάκα
(Ρωσική παροιμία)

Γιατί όχι;
Δεν θα κομίσω γλαύκα αναφέροντας ότι υπάρχει πληθώρα Στρατοπέδων που ανήκουν στους τρεις κλάδους των ΕΔ, με πλειοψηφούντα ιδιοκτήτη τον Στρατό Ξηράς.
Όλα είναι περιουσία του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Αμύνης). Αρκετά εξαιρούνται, ελεγχόμενα από το ΥΠΟΙΚ.

Μέγας αριθμός Στρατοπέδων έχουν αποδεσμευθεί και πρόκειται ν’ αποδεσμευθούν και άλλα εφόσον πραγματοποιηθεί μία, σε βάθος, αναδιοργάνωση των Μονάδων. Η μείωση των Στρατοπέδων έγινε με βάση μελέτης και η περαιτέρω ελάττωση του αριθμού τους θα προκύψει πάλι από αναθεώρηση της πρώτης.
Όταν άρχισε την εφαρμογή της μελέτης σύμπτυξης η κατάργηση Μονάδων που είχε σαν συνέπεια και την μείωση των Στρατοπέδων παρατηρήθηκε το φαιδρό φαινόμενο, ένα Στρατόπεδο να κλείνει σήμερα και να επαναλειτουργεί μετά…μια εβδομάδα. Επενέβαιναν τοπικοί βουλευτές, Μητροπολίτες, σουβλατζήδες, μπιφτεκοπώλες και άλλοι…εθνικόφρονες που ανεκάλυψαν ότι η απομάκρυνση της Μονάδας και το άδειασμα των Στρατοπέδων θα είχε βαριές επιπτώσεις στην Άμυνα της χώρας και του Πατριωτικού φρονήματος της Τοπικής Κοινωνίας! Οι Υπουργοί Άμυνας υπέκυπταν με τη σειρά τους στα λαϊκά αιτήματα δηλ. την κομματική πελατεία και το πρόγραμμα ανατρεπόταν.


Στην ΄΄τούρλα΄΄ επάνω βουλευτές ή Υπουργοί φρόντιζαν να παραχωρηθούν μερικά Στρατόπεδα προς εκμετάλλευση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία, με τη σειρά της, τα παρέδιδε σε ΄΄φιλαράκια΄΄ για στέγαση ΄΄πολιτιστικών εκδηλώσεων΄΄ ή για ΄΄αξιοποίηση΄΄ από φίλους. Για να μη γενικολογώ αναφέρω συγκεκριμένα μια τέτοια παραχώρηση ενός Στρατοπέδου - φιλέτου της Θεσσαλονίκης (Π. Μελλά)από τον κ. Ε. Βενιζέλο1! Απλά υπενθυμίζω ότι ο περί ου ο λόγος του ΥΕΘΑ ΕΊΧΕ ΜΕΤΑΦΈΡΕΙ από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη, για να εξυπηρετηθούν πάλι ΄΄φιλαράκια΄΄ και τοπικοί παράγοντες - κομματάρχες, την Διεθνή Έκθεση Πολεμικού Υλικού όπου μετά μια ατυχεστάτη πρεμιέρα έκλεισε. Ουδείς έκτοτε ζήτησε το λόγο από τον κ. Βένι για την πράξη του αυτή που έβλαψε την χώρα.
Διότι, ως γνωστών, οι πολιτικοί παραμένουν ατιμώρητοι. Το Κράτος θεωρείται τιμάριό τους και το κάνουν ότι θέλουν.

Ένας πίνακας των κυριοτέρων διαθεσίμων Στρατοπέδων
Θα αναφερθώ στα αποκαλούμενα ΄΄φιλέτα΄΄ που πολλοί εποφθαλμιούν και αποπειρώνται την αρπαγή τους.

Βελησαρίου, Π. Μελλά, Καρατάσου (Θεσσαλονίκη)
Μπουγά – 303 ΠΕΒ , 110 ΠΜ (που οπωσδήποτε θα μεταστεγασθεί γιατί βρίσκεται, σχεδόν, μέσα στην πόλη)
129 ΠΜ (Ελληνικό)
Τυμπάκι (Κρήτη)
Πλέσσα (Ν. Ψυχικό)
Κασσιόπη (Κέρκυρα)
Πάρκο Στρατού (Αθήνα)

Ασφαλώς θα παρέλειψα μερικά.

Τα οικόπεδα αυτά είναι ένας ΄΄θησαυρός΄΄ για το ΥΕΘΑ και θα πρέπει να αξιοποιηθούν το ταχύτερο με τον καλύτερο τρόπο. Το προϊόν της αξιοποίησης να διατεθεί για την αντιμετώπιση επειγουσών λειτουργικών αναγκών των ΕΔ.
Τι γίνεται σήμερα;

Ο κ. Π. Καμμένος ενημερώθηκε για την κατάσταση και περί τον Φεβρουάριο απεφάσισε να αναθέσει σε μετακλητό συνεργάτη του (κ. Γ. Ζησιμάτο υποψήφιο βουλευτή του στον Πειραιά) το έργο της αξιοποίησης της ακίνητης αυτής περιουσίας. Σήμερα δεν γνωρίζω αν το ίδιο έργο ανατέθηκε ξανά στον κ. Ζησιμάτο ή σε άλλον.
Ο κ. Υπουργός, στην ομιλία του στην Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσει της Κυβέρνησης (05-10) ανέφερε ότι η περιουσία των ΕΔ ανέρχεται και εκτιμάται σε 34δις και ήδη έχει μελετηθεί η παραχώρηση των χώρων για 50 ή 100 χρόνια με μόνιμη απόδοση 5% της αντικειμενικής τους αξίας.

Γνώμη
Έκαστος εφ ω ετάχθη
Αρχ. Γνωμικό

Στη θέση του χειριστή αυτού του τεράστιου θέματος θα πρότεινα να τοποθετηθεί ένας, απόλυτα, γνώστης του αντικειμένου και των χώρων. Ένας πολιτευτής είναι το πλέον ακατάλληλο πρόσωπο, κατά τη γνώμη μου.
Στην ελεύθερη αγορά οι κορυφές των Εταιρειών (Co’s, Πρόεδροι) αναζητώνται σε… κορυφαίους του είδους. Δεν είναι θέσεις βολέματος. Στο Υπουργείο Άμυνας είθισται, παλαιόθεν, στους μεγάλους Οργανισμούς και Βιομηχανίες να τοποθετούνται κομματικοί φίλοι που πρέπει να βολευτούν και να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις. Διάβασα προ ημερών στην Εστία (07/10) ότι μεγάλη Εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας προκήρυξε τη θέση του CO’S και επελέγη στέλεχος, απόφοιτος Πανεπιστημίου ΗΠΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό ΜΒΑ με τίτλο στο αντικείμενο και μακρά εμπειρία σε πολυεθνικές Εταιρείες στον κλάδο της Ιχθυοκαλλιέργειας. Αν η Εταιρεία αυτή ήταν κρατική θα είχε ήδη χρεοκοπήσει και ο Manager της, πιθανότατα θα ήταν απόφοιτος Ιερατικής Σχολής, οδοντίατρος ή πρώην κομφερασιέ.

Απαιτείται η ίδρυση ενός μικρού ΤΑΙΠΕΔ για τον Στρατό που θα διοικείται από κατάλληλο πρόσωπο (και υπάρχουν τέτοια) που θ’ αναλάβει το βάρος και την ευθύνη αυτής της υπόθεσης Καιροφυλαχτούν αρπακτικά. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ανώτατων Αξιωματικών ΕΑ που έχουν εργασθεί σε αυτόν τον χώρο. Είναι οι πλέον κατάλληλοι, έχουν τέλος πάντων επαρκείς γνώσεις του αντικειμένου.

Επίσης θα μπορούσε να εξετασθεί η περίπτωση να αναλάβει το έργο διεθνής εταιρεία διαχείρισης Real Estate, μετά από διεθνή φυσικά διαγωνισμό και διαφανείς διαδικασίες.

Επικαιρική προσθήκη

Διάβαζα στην Καθημερινή (10-10-2015) ότι ο νέος Υπουργός Υγείας προβληματίζεται με τις 12 Διοικήσεις των Νοσοκομείων, όσον αφορά αποτίμηση του έργου τους που θα καθορίσει την παράταση της παραμονής τους ή όχι. Από πληροφορίες μου τα πρόσωπα αυτά είναι μέλη κομματικής νομενκλατούρας. Για αυτό τα ελληνικά Νοσοκομεία στραβαρμενίζουν. Το θέμα είναι απλό. Να προκηρυχθούν οι θέσεις, να υποβληθούν υποψηφιότητες και απ’ αυτούς να επιλεγούν (από ειδικό Γραφείο και όχι από τον Υπουργό) οι καλύτεροι. Γνωρίζω ότι υπάρχουν στον Ελληνικό χώρο τουλάχιστον πενήντα (50) επιστήμονες περιωπής με ντοκτορά και PHD στην Οργάνωση και Διοίκηση Νοσοκομείων τους οποίους ο προηγούμενος Υπουργός τους αγνόησε. Όλοι άνεργοι, βέβαια. Προηγούνται οι αργόσχολοι τους κόμματος. Πώς να πάει μπροστά ο τόπος;

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ