Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για την μετά-ΝΑΤΟ εποχή

06.01.2014 | 09:37
Πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού προειδοποίησε  ότι οι περιοχές του νότιου Αφγανιστάν θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων που έχει προγραμματισθεί για το τέλος του τρέχοντος έτους, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για την ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν.

Ο πρώην διοικητής της ελίτ μονάδας SAS, Ρίτσαρντ Ουίλιαμς μιλώντας στους Τάιμς του Λονδίνου είπε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις αυξανόμενης συνεργασίας μεταξύ των ανταρτών Ταλιμπάν και Αφγανών στρατιωτών καθώς και πολιτικών στην επαρχία Χελμάντ στα νοτιοδυτικά της χώρας .

«Θα μου προκαλούσε κατάπληξη αν ο μελλοντικός κυβερνήτης της Χελμάντ ... δεν θα έχει σχέση με αυτό που ονομάζουμε Ταλιμπάν», σημείωσε. «Θα βρεθούμε σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, όπου οι πολίτες θα πουν: Χάσαμε σχεδόν 500 στρατιώτες, κυρίως στην επαρχία Χελμάντ, και στο τέλος κάναμε κυβερνήτες της Χελμάντ τους Ταλιμπάν».

Αλλά και ο Ντέιβιντ Ριτσαρντς, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού μέχρι πέρυσι, εκτίμησε μιλώντας στους Τάιμς ότι η ικανότητα του αφγανικού στρατού να αντιμετωπίσει την εξέγερση των Ταλιμπάν «γρήγορα εξαφανίζεται»..

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σήμερα περίπου 5.200 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, έναντι 9.000 που είχε στις αρχές του 2013. Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει όλα τα στρατεύματα της από τη χώρα στο τέλος του 2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αφγανικές δυνάμεις ανέλαβαν την ασφάλεια απο το ΝΑΤΟ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ