Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής Μπρατισλάβα: Σήμερα η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ

16.09.2016 | 10:52
Πρώτη δημοσείευση : 10:52:19
Τελευταία ενημέρωση: 12:22:19

Ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα σήμερα με κεντρικό θέμα την τρομοκρατία και το προσφυγικό ζήτημα. Oι ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις τονίζοντας ο καθένας με τη σειρά του ότι η Ευρώπη πρέπει δείξει ενότητα και συνοχή. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε, ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να υπερασπίσει τον εαυτό της και ότι θέλουμε τη Γαλλία μέσα στην Ευρώπη. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα στους νέους.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο είπε : ''Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα''.

Επίσης, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον, ε προσθέτοντας ότι ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της. 

"Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ", δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.

"Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28", δήλωσε από την άλλη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ προσέθεσε: "Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας".

Tέλος έδωσε έμφαση στο Brexit τονίζοντας ότι : "Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος... Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε".

Τέλος, ''Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί'' τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στη σύνοδο της ΕΕ στη Μπρατισλάβα ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ