Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Σύνοδος ΟΣΕΠ: Οφείλουμε πολλά στη Μαύρη Θάλασσα, τόνισε ο Ερντογάν

22.05.2017 | 13:42
Σήμερα κάνουμε μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Σας συγχαίρουμε αγαπητοί μας φίλοι για την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΣΕΠ, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Κατάγομαι από την πόλη Ρίζε και επιτρέψτε μου να είμαι μαζί σας ως συμπατριώτης σας. Από αυτή την άποψη, ο ΟΣΕΠ αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι για μένα, έχει διαφορετική σημασία. Κάθε ένα από τα κράτη μέλη έχει διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, πολιτική κατανόηση και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, όλοι μας θα έλεγα, συγκλίνουμε σε έναν κοινό παρονομαστή, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία αποτελεί την πύλη εισόδου στην ίδια αγορά, σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: Χρωστάμε πολλά στη Μαύρη θάλασσα. Μαζί, πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία μας δίνει πάντα πολύ περισσότερα απ΄όσα μάς παίρνει. Η συνεργασία αυτή, επίσης, ενισχύει την αλληλεγγύη μας στο μέλλον, τόνισε ο κ. Ερντογάν, για να προσθέσει πως η ενίσχυση της ομάδας εργασίας του Οργανισμού είναι πολύ σημαντική από την άποψη αυτή.

Tι τόνισαν οι ηγέτες στην Σύνοδο ΟΣΕΠ

Την ανάγκη να γίνει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, τονίζουν οι ηγέτες που πήραν μέρος στην 25η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διακήρυξη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και αποτελείται από 25 άρθρα, τονίζεται ότι οι μετέχοντες επαναβεβαιώνουν τη θέλησή τους να ενεργήσουν σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας και να ενισχύσουν, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, τον διάλογο και τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες -μέλη. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για οικονομική συνεργασία των χωρών -μελών του ΟΣΕΠ και αυτό προβλέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η διακήρυξη αναφέρεται, ακόμα, στο προσφυγικό πρόβλημα και, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, οι ηγέτες σημειώνουν έκταση της παρούσης προσφυγικής κρίσης όπως αυτή ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία είναι άνευ προηγουμένου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζεται στη διακήρυξη, να επιδείξουμε αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων των προσώπων, τα οποία φεύγουν από τις χώρες τους των μεταναστών και των προσφύγων, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και περαιτέρω. Σημείωνεται ακόμα η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους. Τέλος, στη διακήρυξη, υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζεται η επαναβεβαίωση της δέσμευσης για μια ρεαλιστική αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες του ΟΣΕΠ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ