Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: 200 αεροπορικές επιθέσεις σε 36 ώρες! - ΧΑΡΤΗΣ

22.10.2014 | 15:47
Η συριακή πολεμική αεροπορία έχει εξαπολύσει περισσότερες από 200 επιδρομές σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 36 ώρες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σημειώνει τη σημαντική αύξησή τους την ώρα που εντείνονται οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ σε τρεις ακόμη που πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ συμμετείχαν και άλλα κράτη του διεθνούς συνασπισμού, ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Διοίκηση (CentCom) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. Διάφοροι τύποι αεροσκαφών χρησιμοποιήθηκαν στις επιδρομές και όλα επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους, πρόσθετε η ανακοίνωση της CentCom.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εκτιμούν ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αμερικανικές επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ στη Συρία για να επιτεθεί εναντίον άλλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων αυτών που έχουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενίσχυση των αεροπορικών επιδρομών της συριακής αεροπορίας έχει στόχο να αποδυναμώσει τις ομάδες της αντιπολίτευσης, προτού αυτές λάβουν εκπαίδευση και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η συριακή αεροπορία έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 210 επιδρομές σε επαρχίες στην ανατολική, τη δυτική και τη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα, χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένο αριθμό.

Ο συριακός στρατός έχει επικεντρώσει τις επιδρομές του «στον δυτικό διάδρομο» που εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά ως τη Δαμασκό και προς τη Μεσόγειο, σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Από τις αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν περιοχές στις επαρχίες Χάμα, Ντεράα, Ιντλίμπ, Χαλέπι και Κουνέιτρα καθώς και τα περίχωρα της Δαμασκού. Επίσης επλήγησαν περιοχές στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, όπου ο διεθνής συνασπισμός εξαπολύει αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ.

Στο μεταξύ οι τζιχαντιστές κέρδισαν έδαφος στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ σήμερα, σημειώνοντας την πρώτη τους νίκη εδώ και περίπου δύο μήνες. Το ΙΚ έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές της βιομηχανικής ζώνης Ντέιρ αλ Ζορ, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον ελέγχει περισσότερη από τη μισή πόλη, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Παρακάτω θα δείτε χάρτη που καταγράφει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ από τον Αύγουστο έως σήμερα :


(πηγή BBC)

Παράλληλα, η Δαμασκός δηλώνει ότι βοηθά στρατιωτικά τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι


Οι συριακές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ παρέχουν στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη στους Κούρδους που προασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον σύρο υπουργό Ενημέρωσης Ομράν αλ-Ζόχμπι.

"Το (συριακό) κράτος με τις στρατιωτικές του δυνάμεις και τα αεροσκάφη του παρείχε στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη, πολεμοφόδια και όπλα στην πόλη" του Κομπάνι, τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που μετέδωσε χθες βράδυ η συριακή τηλεόραση και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Δαμασκός "θα συνεχίσει να βοηθά στρατιωτικά το Κομπάνι στο μέγιστο επίπεδο, καθώς πρόκειται για θέμα καθοριστικής σημασίας", δήλωσε ο σύρος υπουργός.

"Με την έναρξη της μάχης στο Κομπάνι, το κράτος δεν δίστασε να αναλάβει τον στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του ρόλο", καθώς η πόλη Άιν αλ Άραμπ (η αραβική ονομασία του Κομπάνι) είναι γη της Συρίας και οι κάτοικοί της είναι Σύροι", πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 50% του Κομπάνι εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα μετά την έναρξη της επίθεσής τους η οποία προκάλεσε τη φυγή περισσοτέρων από 300.000 ανθρώπων και τον θάνατο 700 και πλέον ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC NEWS
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ