Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Συρία: Διαπραγματεύσεις για την απομάκρυνση των τελευταίων αμάχων από τη Ράκα

11.10.2017 | 10:40
«Διαπραγματεύσεις» διεξάγονται στη Ράκα στη βόρεια Συρία με τη συμμετοχή τοπικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των φυλών προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που δρα στη χώρα εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο συνασπισμός στηρίζει την επιχείρηση του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF), μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων, ο οποίος έχει ανακαταλάβει το 90% της Ράκα και προσπαθεί να εκδιώξει τους τελευταίους μαχητές των τζιχαντιστών από έναν τομέα στο κέντρο της πόλη, που στο παρελθόν αποτέλεσε την «ντε φάκτο» πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία.

Αξιωματούχοι του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα, μιας τοπικής κυβέρνησης που έχει την έδρα της στο βόρειο τμήμα της πόλης, διαπραγματεύεται την αποχώρηση των αμάχων που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στους θύλακες του ΙΚ, σύμφωνα με τον διεθνή συνασπισμό.

«Το Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα διεξάγει συζητήσει προκειμένου να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε οι άμαχοι που είναι παγιδευμένοι από το Νταές να φύγουν από την πόλη, όπου κάποιοι (άμαχοι) χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες ασπίδες από τους τρομοκράτες», επεσήμανε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιοι είναι οι συνομιλητές, όμως υπογραμμίζεται ότι οι συζητήσεις διεξάγονται «την ώρα που πλησιάζει η πτώση της αποκαλούμενης πρωτεύουσας του Νταές».

«Όσοι εγκαταλείπουν τη Ράκα και έχουν πολεμήσει στο πλευρό (του ΙΚ) θα παραδοθούν στις τοπικές αρχές για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», τονίζει η ανακοίνωση.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν φύγει από τη Ράκα μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψή της από τον SDF. Ωστόσο περίπου 8.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στην πόλη, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Τις τελευταίες 24 ώρες περίπου 200 άμαχοι κατάφεραν να βγουν από την πόλη και να κατευθυνθούν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του SDF, επεσήμανε χθες το γραφείο Τύπου της συμμαχίας.

Από την Κυριακή απαγορεύεται η πρόσβαση στη Ράκα για τους δημοσιογράφους.

Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού επέτρεψαν στον SDF να σημειώσει προόδους στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.
Η Ρόζντα Φέλατ, η διοικήτρια που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση εναντίον της Ράκα είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι μάχες εναντίον του ΙΚ «πλησιάζουν στην τελευταία εβδομάδα τους». 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ