Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

Διεθνή

Συρία: Μαίνεται η αντιπαράθεση με το Ισραήλ - Κίνδυνος γενικευμένης σύραξης

12.05.2018 | 12:17
Μαίνεται η στρατιωτική αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν στο έδαφος της Συρίας. Τεχεράνη και Τελ Αβίβ έχουν αρκετούς λόγους να αποφεύγουν μια απευθείας σύγκρουση. Ένας πόλεμος θα ζημίωνε σίγουρα και τις δύο χώρες. Και ενώ μιλούν τα όπλα ο Σύρος Πρόεδρος τονίζει ότι στη Συρία συντελείται ένας “παγκόσμιος πόλεμος” και ο Ισραηλινός τονίσει ότι το σχέδιο του Ιράν είναι “τερατώδες” και ότι ελπίζει στη βοήθεια των Συμμάχων.

Ασαντ: Στη Συρία συντελείται ένας “παγκόσμιος πόλεμος”

Στη Συρία συντελείται ένας «παγκόσμιος πόλεμος», δήλωνε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ στη συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στον Αλέξη Παπαχελά και την εφημερίδα Καθημερινή. Όπως είχε τονίσει : «ενδέχεται να μην είναι o τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά οπωσδήποτε ένας παγκόσμιος πόλεμος. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε την ελπίδα να μην ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων. Όπως υπογράμμισε μόνο η Ρωσία είναι σε θέση αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του DW κατά την εκτίμηση της εφημερίδας Al-Quds-al-Arabi, με την ελπίδα του ο Άσαντ παραδέχεται έμμεσα ότι δεν κινεί πλέον τα νήματα στη Συρία. Αυτό το κάνουν πλέον άλλες δυνάμεις, αναφέρει η εφημερίδα: «Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος. Η μάχη μεταξύ των δύο λαμβάνει χώρα στο έδαφος και τον εναέριο χώρο μια τρίτης χώρας».

Ισραήλ: Τερατώδες το σχέδιο του Ιράν - Ελπίζουμε στην βοήθεια των Συμμάχων


Στους στόχος του Ιράν στην Εγγύς Ανατολή αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν σε πρόσφατη ομιλία του ενώπιον αξιωματικών των αρχών ασφαλείας κοντά στο Τελ Αβίβ: «Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δείχνει ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του πυρηνικού προγράμματος και των φιλοδοξιών της Τεχεράνης στην Εγγύς Ανατολή. Είναι μέρος ενός τερατώδους σχεδίου της ιρανικής ηγεσίας με στόχο να προκαλέσει χάος, θάνατο και καταστροφή. Ευελπιστούμε στη στήριξη των συμμάχων μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον κίνδυνο».

Προς το παρόν Ισραήλ και Ιράν προσπαθούν να αποφύγουν μια κλιμάκωση. Και έχουν κάθε λόγο να το πράξουν τονίζει η εφημερίδα Al araby al-jadeed, η οποία μεταξύ άλλων εκτιμά ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί με στρατιωτικά χτυπήματα να τερματίσει την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά ούτε και να παρεμποδίσει την Τεχεράνη να κάνει χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων εναντίον του. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ούτε το Ιράν είναι σε θέση να διεξάγει έναν νικηφόρο πόλεμο. Η χώρα είναι οικονομικά εξασθενημένη, ενώ την ίδια στιγμή εξαντλημένοι από τον πολυετή πόλεμο είναι και οι δύο ισχυρότεροι σύμμαχοι της: το καθεστώς Ασάντ και η οργάνωση Χεζμπολάχ. Σε μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση το μεν Ιράν κινδυνεύει με δραματική μείωση της στρατιωτικής του ισχύος, το δε Ισραήλ ενδέχεται να γίνει στόχος εκατοντάδων σύγχρονων πυραύλων. Κατά συνέπεια, καταλήγει η εφημερίδα, «η Συρία θα παραμείνει αρένα σύγκρουσης διεθνών παικτών».

Σε χθεσινή ομιλία του κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν έστειλε μήνυμα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ να δώσει τέλος στη συμμαχία με το ιρανικό καθεστώς: «Λέμε στον Άσαντ να ξεφορτωθεί τους Ιρανούς, τον επικεφαλής των μονάδων al-Quds Κασέμ Σουλεϊμάνι και τους ιρανούς μαχητές. Δεν σας βοηθούν, αντίθετα ζημιώνουν τη Συρία και η παρουσία τους θα εξακολουθήσει να προκαλεί προβλήματα. Διώξτε τους Ιρανούς και ίσως τότε να βελτιωθεί η κατάσταση».

Πηγή: DW

 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ