Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συστάσεις ΕΕ στην Τουρκία: Σεβαστείτε την κυριαρχία της Κύπρου!

24.10.2014 | 18:35
Σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει μέσω των συμπερασμάτων του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, τονίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο και από την πρώτη στιγμή υπήρξε "άριστος συντονισμός". Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υγεία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι καλά και θα επιστρέψει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο. Με δική του απόφαση, θα διανυκτερεύσει απόψε στο νοσοκομείο και αύριο από το νοσοκομείο θα μεταβεί απευθείας στο αεροδρόμιο.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κάλεσε χθες τις δυο πλευρές να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις αρχές του Οκτωβρίου εξαιτίας της διένεξης της Λευκωσίας και της Άγκυρας σχετικά με τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα.

Ο Μπαν Γκι Μουν έκανε την έκκληση αυτή μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Ο Γενικός Γραμματέας «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων», αναφέρει ανακοίνωση που εξεδόθη από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Μπαν υπογράμμισε ότι τα δύο μέρη «πρέπει να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ακόμη, ο Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τα κράτη της περιοχής να συμβάλουν ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ