Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Σχέδιο Β για την ελληνική οικονομία ακόμη και μετά από τη συμφωνία!

14.07.2015 | 21:07
Είμαστε σαφώς και χωρίς αστερίσκους υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Θέλουμε ακόμη να διατηρούμε ελπίδες ότι η Γερμανία δεν θα οδηγήσει για τρίτη φορά σε διάλυση την Γηραιά ήπειρο. Γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ακόμη και από “ατύχημα” θα είναι μια επώδυνη διαδικασία με άγνωστες συνέπειες.

Από την άλλη για το μόνο που χρησιμοποιούμε το “πάση θυσία” είναι η σωτηρία της χώρας. Η οποία οφείλει να είναι πανέτοιμη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Ακόμη κι αυτό το απευκταίο σενάριο της επιστροφής στην δραχμή ,που έρχεται και επανέρχεται κάθε λίγο και λιγάκι στην καθημερινότητά μας. Η χώρα δεν μπορεί να “ποντάρει” την τύχη της σ΄ ένα “χαρτί”, αλλά οφείλει να έχει εναλλακτικές λύσεις αν όχι για όλα πάντως για τα περισσότερα σενάρια.

Μ΄ αυτή τη λογική δεν κατανοήσαμε ποτέ με πια διαπραγματευτική ισχύ πήγε ο Έλληνας πρωθυπουργός να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες . Με μία επιλογή -αυτή της ρήξης- να έχει αποκλειστεί πριν απογειωθεί από την Αθήνα και με ανύπαρκτο βέβαια εναλλακτικό σχέδιο αν όλα πήγαιναν στραβά στην διαπραγμάτευση.

Δεν μας αρέσει να το ακούμε αλλά επιτρέπουμε στους ισχυρούς να “παίζουν” με τις φοβίες μας. Η ανάλυση του Stratfor που δημοσιεύει το Onalert.gr είναι πολύ διαφωτιστική.

Όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης έχουν στα συρτάρια τους σχέδια που θα ακολουθήσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σχέδια και σενάρια που θα αποτελέσουν οδηγό “επιβίωσης” σε μια περίπτωση που μπορεί να μην υπάρχει ακόμη και ευρώ! Μπορεί κι αυτό ακόμη να συμβεί τις εποχές που ζούμε. Μην ξεχνάμε ότι και εντός Γερμανίας υπάρχουν απόψεις και φωνές ισχυρών μάλιστα παραγόντων που υποστηρίζουν την επιστροφή στο μάρκο!

Μόνο οι δικές μας κυβερνήσεις,οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν την κρίση συνεχίζουν με τρόπο αυτοκαταστροφικό να θεωρούν αξεπέραστο ταμπού τον όποιο εναλλακτικό σχεδιασμό εκτός ευρώ.

Το 2012 ο πρώην ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης είχε δώσει μια συνέντευξη στο Onalert.gr. Ο κ.Μπεγλίτης είναι κάτι παραπάνω από ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ. Έχει θα λέγαμε εμμονή με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και καλά κάνει. Έζησε από πρώτο χέρι την πρώτη περίοδο της χώρας σε κατάσταση μνημονίου. Και γνωρίζει πάρα πολλά , τα οποία δεν έχει πει δημόσια. Αυτός ο πολιτικός μ΄ αυτό το “προφίλ” είχε ξορκίσει το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή αλλά είχε επισημάνει με έμφαση ότι οι πολιτικοί οφείλουν να ετοιμάσουν ένα plan b. Προφητικά τα όσα είχε πει. Όπως αποδείχτηκε αυτές τις ημέρες εξακολουθούμε να μην έχουμε κανένα εναλλακτικό σχέδιο.

Δείτε το απόσπασμα από την συνέντευξη του Πάνου Μπεγλίτη.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ