Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συλλέγουν υπογραφές κατά του ν/σ για τη θητεία

27.01.2016 | 09:50
Πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών κατά του νομοσχεδίου που φέρνει ρυθμίσεις στη στρατιωτική θητεία, ανέλαβε το "Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος".
Στο ψήφισμα εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις δρομολογούμενες αλλαγές και υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις στόχο έχουν να "τσακίσουν τους ανυπότακτους και να μετατρέψουν την εναλλακτική θητεία σε εργασιακό κάτεργο".
Επιπλέον υποστηρίζουν πως "ανοίγονται νέα παραθυράκια για να εξαγοράζουν τη θητεία οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών που είχαν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στο εξωτερικό μέχρι τα 35 έτη τους".

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Μαθαίνουμε ότι ο ΥΠΕΘΑ Καμένος φέρνει αιφνιδιαστικά ένα ακόμη νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων. Ένα ν\σ πολύ μακριά από τις ανάγκες των φαντάρων, πολύ μακριά από τα αιτήματα του μαζικού κινήματος μέσα και έξω από το στρατό, πολύ μακριά ακόμη και από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Φυσικά όπως γίνεται συνήθως κανένας δε ζήτησε τη γνώμη μας, έτσι και αλλιώς για την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία είμαστε αόρατοι και αναλώσιμοι. Από τη μεριά μας με αυτό το γράμμα δε θέλουμε απλώς να ακουστούμε. Θέλουμε να στείλουμε το πρώτο μήνυμα αντίστασης, θα μπούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ακυρωθούν τα σχέδια του υπουργείου.
Σχέδια που θέλουν να βαθύνουν την εργασιακή εκμετάλλευση που δεχόμαστε, να μας διασπάσουν και να δημιουργήσουν φαντάρους διαφορετικών ταχυτήτων. Θέλουν και τους δικηγόρους να στελεχώνουν τις στρατιωτικές νομικές υπηρεσίες κάνοντας χωρίς πληρωμή την πρακτική τους και ανοίγουν το δρόμο για την προσφορά δωρεάν εργασίας σε μια σειρά από ειδικότητες. Την ώρα που η νεολαία υποφέρει από την ανεργία βρίσκουν νέους τρόπους για να κόβουν θέσεις εργασίας, επεκτείνοντας αυτή τη λογική σε διάφορους τομείς κοινωνικών παροχών. Εδραιώνουν το θεσμό του «Aγροτικού» στους γιατρούς ενσωματώνοντάς τον στη στρατιωτική θητεία. Υποτιμούν τις ακριτικές περιοχές και την ανάγκη που έχουν σε ιατρεία με ειδικότητες. Tαυτόχρονα διατηρούν το εξευτελιστικό 8,70 ευρώ μηνιαίο μισθό και δεν προβλέπουν το παραμικρό για να μειωθεί το υπέρογκο κόστος της θητείας.
Αυξάνεται η πολεμική εμπλοκή παντού, σε Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και την Π.Αεροπορία. Οι έφεδροι ναύτες και σμηνίτες θα έχουν αναβαθμισμένο υποστηρικτικό ρόλο στους νέους άδικους πολέμους που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ισραήλ. Όπως και στην περίπτωση της εργασιακής εκμετάλλευσης τυράκι παραμένει η ευνοϊκή μεταχείριση και η ανισότητες σε σχέση με τη θητεία.
Αυξάνουν τον αυταρχισμό, ποινικοποιούν τους αγώνες μας. Θέλουν οι ποινές στην παραμεθόριο να γίνουν στοιχείο αρνητικής μοριοδότησης στις μεταθέσεις. Ο διοικητής της μονάδας έχει στα χέρια του ένα ακόμη εκβιασμό για να απαιτήσει υποταγή και υπακοή. Παράλληλα αυξάνουν τον στρατό στα σύνορα διατηρώντας πολεμική επάνδρωση και ετοιμότητα ενώ στον αέρα βρίσκονται οι κατ εξαίρεση μεταθέσεις αφού με αυθαίρετο τρόπο ορίζεται το ανώτερο ποσοστό που μπορεί να βρίσκεται στα αστικά κέντρα.
Με το νέο ν\σ θέλουν να τσακίσουν τους ανυπότακτους και να μετατρέψουν την εναλλακτική θητεία σε εργασιακό κάτεργο. Το μήνυμα σε αντιρρησίες συνείδησης και αρνητές στράτευσης είναι σαφές. Η ανοχή τελειώνει με την ψήφιση του ν\σ. Η επιλογή της εναλλακτικής θητείας καθίσταται οικονομικά αδύνατη. Ποιος μπορεί να δουλεύει σε ακριτική περιοχή με έξοδα διαμονής, φαγητού και μετακίνησης με 226 ευρώ το μήνα, για 15 μήνες; Το δίλλημα γίνεται σε αυτή την περίπτωση φαντάρος ή δούλος. Παράλληλα όμως ανοίγονται νέα παραθυράκια για να εξαγοράζουν τη θητεία οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών που είχαν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στο εξωτερικό μέχρι τα 35 έτη τους.
Ο Καμένος βέβαια δε μένει εκεί. Σε ρόλο λαγού βάζει μπροστά όλη την μιλιταριστική ατζέντα για στράτευση στις γυναίκες, στρατιωτικά λύκεια και παλλαϊκή άμυνα. Ταυτίζεται με παλιά και σύγχρονα φασιστικά και εθνικιστικά προτάγματα. Δεν έχουμε αυταπάτες για ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις ή της αντιπολίτευσης-Μνημονιακής Συμπολίτευσης που θα μπλοκάρουν τα μέτρα. Είναι συνολικά σχέδια της κυβέρνησης και της αστικής τάξης, θα τα προχωρήσουν με τη μία ή την άλλη μορφή. θέλουν να διασπάσουν την εργαζόμενη νεολαία, να τη βάλουν ήδη από τη στρατιωτική θητεία στο κυνήγι των μορίων. Πάνω από όλα όμως θέλουν να την κερδίσουν, να κλείσουν τα ρήγματα που έχουν αφήσει οι μεγάλες νεολαιίστικος κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Ενσωματώνοντας τη φασιστική ατζέντα θέλουν να διαμορφώσουν τους σύγχρονους πραιτοριανούς, να Στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνία, να συγκροτήσουν το Ισραήλ των Βαλκανίων.
Καλούμε τα κοινωνικά κινήματα, συνολικά τον κόσμο της εργασία και την νεολαία
να καταδικάσουν όχι μόνο τις εξαγγελίες αλλά και το ίδιο το ν\σ. Οι αντιπολεμικές, αντιφασιστικές και αντιμιλιταριστικές συλλογικότητες μπορούν και πρέπει να συναντηθούν.
Καλούμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους, τους συναδέλφους φαντάρους να σταθούν αγωνιστικά απέναντι σε αυτές τις αυταρχικές και πολεμοκάπηλες επιλογές, σε αυτή τη πρωτοφανή έξαρση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της στρατευμένης νεολαίας και όχι μόνο.
Ο δικός μας δρόμος είναι η υπεράσπιση-διεκδίκηση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-πολίτη με Στολή, το Κίνημα Μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό, ο ελεύθερος συνδικαλισμός των στρατευμένων, η πλατιά, από τα κάτω ενότητα των εργαζόμενων και της νεολαίας, ανεξάρτητα την εθνικότητα-φυλή-θρήσκευμα για το μπλοκάρισμα της αντεργατικής επίθεσης, της κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών.
Από αυτή τη σκοπιά θεωρούμε ότι πρέπει τώρα να συμβάλλουμε στην συγκρότηση ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού εργατικού κινήματος, απαιτώντας την ικανοποίηση των αναγκών-δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.
 

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ