Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την εκπαίδευση Σύρων μαχητών

18.02.2015 | 12:33
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ σύντομα αναμένεται να υπογράψουν την οριστική συμφωνία, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αποστείλει τουλάχιστον 400 στρατιώτες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, προκειμένου να εκπαιδεύσουν Σύρους μαχητές σε περιοχές εκτός της χώρας στο πλαίσιο του αγώνα κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η εκπαίδευση θα μπορούσε να αρχίσει από τα μέσα Μαρτίου.

Στους Σύρους μαχητές θα παρασχεθεί εξοπλισμός όπως φορτηγά με ενσωματωμένα πολυβόλα, συστήματα επικοινωνιών και εντοπισμού θέσεων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να εκπαιδεύουν περίπου 5.000 Σύρους μαχητές ετησίως για διάστημα 3 ετών, στο πλαίσιο της επιχείρησης. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν κέντρα εκπαίδευσης.

Η Τουρκία ευελπιστεί ότι η εκπαίδευση Σύρων στρατιωτών θα ενισχύσει τη συριακή αντιπολίτευση στον αγώνα της κατά του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασάντ. «Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν και το κείμενο της συμφωνίας θα υπογραφεί από κοινού με τις ΗΠΑ σχετικά με την εκπαίδευση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλτζίκ. «Θα συζητήσουμε μεταξύ μας όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μόλις υπογραφεί το κείμενο, ωστόσο αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, επιβεβαίωσε τη συμφωνία με την Άγκυρα.

«Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να είναι μία από τις χώρες που θα φιλοξενήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού των μετριοπαθών δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Συρίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους η Ψάκι. «Περιμένουμε να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η συμφωνία με την Τουρκία σύντομα», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters ο Ελέυθερος Συριακός Στρατός θεωρείται από την Τουρκία ως βασικός παράγοντας στην "καλειδοσκοπική" σύγκρουση της Συρίας, αλλά η οργάνωση εχει συγκλονιστεί απο συνεχιζόμενες διαμάχες στο εσωτερικό της αλλα και απο εξωτερικούς παράγοντες όπως οι συγκρουσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις και διάφορες επαναστατικές φατριες.

Μια συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον θα είναι μια θετική εξέλιξη μεταξύ των δύο συμμάχων μακροχρόνια, παρά τις διάφορες τριβές σε θέματα στην πολιτική της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία θέλει η αποχώρηση του Άσαντ να ειναι το κύριο σημείο εστίασης στο ζήτημα της Συρίας, ενώ η προτεραιότητα της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ειναι το Ισλαμικό Κράτος.

Reuters/ΑΠΕ
Αποδοση/Επιμέλεια: OnAlert 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ