Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΑΠΟΨΗ

Συνάντηση Κοτζιά - Ντάσιτς - Τι θα συζητηθεί

09.07.2017 | 23:19
Του Σπύρου Σιδέρη 

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Σέρβος Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Ivica Dačić [Ίβιτσα Ντάσιτς] και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ, θα υπάρχει συνάντηση του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, όπου θα υπάρχει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες.

Η Ελλάδα, μακραίωνος και παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας, έχει πολιτικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Πρωταγωνίστρια στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Σερβίας με την ΕΕ η Ελλάδα, καθώς επί της Ελληνικής Προεδρίας το 2014 ξεκίνησαν οι ενταξιακές συνομιλίες. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας καθώς και τον διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινας.

Η Σερβία θεωρείται βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια καθώς είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες χωρητικότητες τόσο στον πληθυσμό όσο και στην οικονομία ενώ είναι το βαρόμετρο για τις εξελίξεις και την σταθερότητας ολόκληρης της βαλκανικής χερσονήσου γι αυτό κι είναι προνομιακός εταίρος τη Ελλάδας.

Η επίσκεψη του Ivica Dačić, συνδυάζεται ακόμα με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 13 Ιουλίου, που συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια της επσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι την 31 Ιανουαρίου 2017.

Οι δυο χώρες ως στρατηγικοί εταίροι μοιράζονται κοινές απόψεις και αξίες, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα Βαλκάνια με την ελληνοσερβική φιλία να είναι η κρίσιμη συνεισφορά σ αυτό το διακύβευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, πέρα από την διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών για την Ανώτατη Σύνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς και ο Ivica Dačić, θα συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις μετά και τις εκλογικές αναμετρήσεις σε Αλβανία και ΠΓΔΜ, οι διεθνείς εξελίξεις, ενώ η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα διμερή ζητήματα τα οποία είναι πολλά και σημαντικά.

Η διεύρυνση της συνεργασίας στις επενδύσεις, στην οικονομία, στη διαφοροποίηση και στην ενέργεια είναι οι βασικοί πυλώνες συνεργασίας που θα συζητηθούν. Η προέκταση του ΤΑΡ προς το Βορά θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν καθώς θα εξεταστεί κατά πόσο τα δίκτυα αγωγών που διέρχονται από Ελλάδα μπορούν να συνδεθούν με τα δίκτυα αγωγών της Σερβίας ώστε να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το τέλος των διευρυμένων διαβουλεύσεων θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σέρβο ομόλογο του και στην συνέχεια θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τιμήν του Ivica Dačić 

IBNA

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ