Επιλέξτε Σώμα: Color 1 Color 2 Color 3
Youtube Twitter Facebook Rss

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση Κουμουτσάκου - Στρατηγού Κωσταράκου - Τι συζητήθηκε

20.02.2017 | 16:25
 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο είχε στις Βρυξέλλες ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν για την πορεία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας, με έμφαση στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει το Brexit, καθώς και για τη συνεχιζόμενη εκ μέρους της Τουρκίας αμφισβήτηση του καθεστώτος και οι πρακτικές έντασης στο Αιγαίο.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιταχύνει τα βήματά της συνεργασίας των κρατών-μελών της, στον ευαίσθητο αυτόν τομέα, όπως αποτυπώνεται σε σειρά σημαντικών πολιτικών και επιχειρησιακών που έχουν υιοθετηθεί από την ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο. Πέραν αυτών, ο κος Κουμουτσάκος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία που προκαλούν στην Ελλάδα οι ενέργειες της Τουρκίας. Ενέργειες που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, στρέφονται κατά κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας και συντηρώντας κλίμα έντασης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κουμουτσάκος εξήρε ο έργο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ και έκανε τις εξής επισημάνσεις. Ότι παρά τις προσπάθειες και την αντι-Ευρωπαϊκή ρητορεία ορισμένων, η Ευρώπη κάνει βήματα μπροστά και στους κρίσιμους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας. Ότι, επίσης, σε εποχή αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας και πολλαπλών απειλών και προκλήσεων, η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας σε όλους τους τομείς είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει τόσο τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα και προτεραιότητες, όσο και τη διεθνή σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την ευπαθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του Αιγαίου. Οι εκεί συνεχιζόμενες πρακτικές έντασης εκ μέρους της Τουρκίας υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Στην ίδια κατηγορία

ΣΧΟΛΙΑ